Wrakstuk op Réunion afkomstig van Boeing 777

Het nummer op het woensdag aangespoelde wrakstuk op het eiland Réunion bevestigt dat het om een onderdeel van een Boeing 777 gaat. Dat meldt het Maleisische ministerie van Transport. 'Hiermee lijkt de oplossing van het mysterie rond de verdwenen MH370 nabij. Dit zou overtuigend bewijs zijn dat de MH370 in de Indische Oceaan is neergestort', aldus onderminister Abdul Aziz Kaprawi tegen persbureau AFP.

Redactie
Een wrakstuk dat woensdag op Réunion is gevonden. Beeld epa
Een wrakstuk dat woensdag op Réunion is gevonden.Beeld epa

Aangezien geen ander vliegtuig van het type Boeing 777 vermist wordt, is het vrijwel zeker afkomstig van vlucht MH370, dat op 8 maart 2014 verdween.

Volgens Martin Dolan, directeur van de Australische Bureau of Transportation Safety, is het 'steeds waarschijnlijker' dat het aangespoelde wrakstuk afkomstig is van het vermiste toestel. 'De vorm van het object lijkt heel erg op een zeer specifiek onderdeel van Boeing 777-toestellen', zei Dolan tegen AFP. Het wrakstuk komt zaterdag in Parijs aan voor verder onderzoek.

Op Réunion werden vanochtend aan de kust ook twee plastic flesjes gevonden, een uit China en een uit Indonesië. De vondst werd gedaan bij de plek aan de noordoostkust van het eiland waar woensdag het stuk van een vleugel van een vliegtuig aanspoelde.

Het waterflesje is van een Chinees merk mineraalwater. De andere fles is groter, bevatte een schoonmaakmiddel en komt waarschijnlijk uit Indonesië, meldde de nieuwssite Linfo.re.

Het toestel van Malaysia Airlines was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord waren 227 passagiers en twaalf bemanningsleden. Van alle inzittenden kwamen er 153 uit China. Ruim een half uur na opstijgen stopte het contact met de piloten en maakte het toestel plotseling rechtsomkeert, terug naar Maleisië. Daar kwam het echter nooit aan.

Wat er is gebeurd is een mysterie. Een van de theorieën is dat het toestel stuurloos is doorgevlogen tot de brandstof op was. Daarna zou het in zee zijn gestort. Daarom wordt al maanden gezocht in de oceaan bij Australië, enkele duizenden kilometers uit de kust van dat land. Réunion ligt aan de andere kant van de Indische Oceaan, ongeveer 4000 kilometer naar het westen. Wind en zeestromingen kunnen het best daar naartoe hebben gebracht, zeggen deskundigen.

Volgens Kennisinstituut Deltares moet de zoektocht naar MH370 worden verplaatst naar het noordelijke deel van het zoekgebied in de Indische Oceaan. De zoektocht richt zich momenteel voornamelijk op het zuidelijke deel van het zoekgebied. Het instituut baseerde de locatie op stromingsgegevens.

Nabestaanden gaan door een hel

'Niemand heeft ooit bevestigd dat alle passagiers daadwerkelijk aan boord van vlucht MH370 zijn gegaan.' De familieleden smeken al meer dan een jaar vergeefs om inzage van de video-opnames bij de gate.

Nabestaanden houden vast aan de meest bizarre complottheorieën, zo geloven sommigen dat het vliegtuig geparkeerd staat op een raar Russisch eiland.'

Een van de flesjes die is aangespoeld aan de kust van Réunion. Beeld reuters
Een van de flesjes die is aangespoeld aan de kust van Réunion.Beeld reuters

Vulkaanuitbarsting

Ondertussen is op het Franse eiland een vulkaan uitgebarsten. De Piton de la Fournaise (Top van de Oven) stoot lava en rook uit. Door deze uitbarsting kan de zoektocht naar andere wrakstukken bemoeilijkt worden, helikopters zouden bijvoorbeeld aan de grond moeten blijven.

De vulkaan, in onbewoond gebied in het zuidoosten van het eiland, is een van de actiefste ter wereld en barst al voor de derde keer dit jaar uit. De uitbarstingen in februari en in mei duurden enkele dagen.

Het Franse eiland ligt ongeveer 700 kilometer ten oosten van Madagaskar in de Indische Oceaan.

De Piton de la Fournaise in 2007. Beeld afp
De Piton de la Fournaise in 2007.Beeld afp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Johnny Begue (R) vond de flaperon, die mogelijk afkomstig is van de vermiste vlucht MH370. Beeld reuters
Johnny Begue (R) vond de flaperon, die mogelijk afkomstig is van de vermiste vlucht MH370.Beeld reuters
Vrijwilligers zoeken naar meer mogelijke aangespoelde objecten op Réunion. Beeld afp
Vrijwilligers zoeken naar meer mogelijke aangespoelde objecten op Réunion.Beeld afp
Meer over