Wordt Dijsselbloem nu beroemd?

Bij de tv-quiz Twee voor Twaalf zou het een opzoekvraag zijn: wie was de enige Nederlandse secretaris-generaal van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN in Rome?

Er is meer kans op een spontaan antwoord als Astrid Joosten vraagt naar de enige Nederlander die ooit de baas was van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs.

En een kandidaat, die een rondje wil overleven, zou eigenlijk moeten weten wie als enige Nederlander ooit directeur van het IMF is geweest.

Moeilijker wordt het misschien weer als wordt gevraagd naar de enige Nederlander die voorzitter is geweest van de Europese Commissie, omdat hij - het zijn nu eenmaal allemaal mannen - het maar zeven maanden was. Nederland heeft liefst drie keer de hoogste positie bezet van secretaris-generaal van de NAVO. Maar wie kent al die namen...

Als Jeroen Dijsselbloem uit is op eeuwige roem zou hij beter deel kunnen nemen aan The Voice. Een positie bij een prestigieus internationaal orgaan is eerder een toegangskaart tot de vergeetboeken dan tot de Hall of Fame.

De enige echte BN'er in het bovenstaande rijtje is waarschijnlijk Joseph Luns, die van 1971 tot 1984 secretaris-generaal bij de NAVO in Brussel was. Maar dat had hij meer te danken aan zijn periode als een met gortdroge humor begiftigde en geliefde minister van Buitenlandse Zaken. Als Luns toen bij de vuist van Duys kwam, schoten de kijkcijfers nog omhoog.

Als secretaris-generaal bij de NAVO werd hij door de overgrote meerderheid van de Nederlanders gehaat. Vóór Luns (1971-1984) bezette Dirk Stikker (1961-1964) al die functie en na hem Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009). Sicco Mansholt is als enige Nederlander een blauwe maandag in 1972 voorzitter geweest van de Europese Commissie, nadat de eigenlijke voorzitter Malfatti aftrad om zich kandidaat te stellen voor het Italiaanse kabinet. Emile van Lennep was van 1969 tot 1984 topman van de OESO, maar is eigenlijk ook al lang vergeten. Johan Witteveen - baas van het IMF tussen 1973 en 1978 - nog niet, maar dat is vooral te danken aan het feit dat hij zich als 91-jarige nog graag in het economische debat mengt. Maar zelfs op Clingendael zal iedereen het antwoord schuldig blijven op de vraag naar de enige Nederlandse baas van de FAO: Addeke Hendrik Boerma uit Veendam, van 1968 tot 1975.

Dat Jeroen Dijsselbloem een Luxemburger opvolgt, is eigenlijk al een indicatie van het werkelijke belang van het voorzitterschap van de eurogroep. Net als het feit dat het een deeltijdbaan is. Waarschijnlijk zou de post naar Malta zijn gegaan als de euro niet vier jaar geleden in een crisis was geraakt.

Als Jeroen Dijsselbloem over een kwart eeuw als historisch figuur Twee voor Twaalf wil halen, moet hij hopen als laatste voorzitter de munt ten grave te dragen. Alleen dan is in 2038 zijn naam de eerste letter van het woord: directiepost.

REAGEREN? P.DEWAARD@VOLKSKRANT.NL

undefined

Meer over