Wordt DiCaprio's 5e nominatie eindelijk verzilverd?

The Revenant van Alejandro González Iñárritu is met twaalf nominaties de grote kanshebber bij de Oscaruitreiking op 28 februari. Mad Max: Fury Road volgt, verrassend genoeg, met tien nominaties.

Leonardo DiCaprio als Hugh Glass in The Revenant. Beeld
Leonardo DiCaprio als Hugh Glass in The Revenant.Beeld

Beide films zijn genomineerd in de belangrijkste categorie: beste film. Samen met The Big Short, Bridge of Spies, Brooklyn, Room en Spotlight. Opvallend is de afwezigheid van Carol, die ook ontbreekt in de categorie beste regisseur (Todd Haynes). De beide hoofdrolspeelsters uit Carol, Cate Blanchett en Rooney Mara, zijn wel genomineerd, respectievelijk voor beste actrice in een hoofdrol en beste bijrol. De hit van het jaar, Star Wars: The Force Awakens, heeft vijf nominaties, voornamelijk in de technische categorieën.

In de categorie beste acteur gaat de meeste aandacht uit naar Leonardo DiCaprio, die met The Revenant voor de vijfde keer voor een Oscar genomineerd wordt en mogelijk zijn eerste prijs gaat winnen. Deze film gaat over 28 januari in Nederland in première.

Bij de beste actrices is Charlotte Rampling (45 Years), een opvallende genomineerde, naast Cate Blanchett.

In de categorie beste niet-Engelstalige film was al duidelijk dat Nederland niet meer meedeed. De genomineerde films komen uit Hongarije (Son of Saul), Colombia (El abrazo de la serpiente), Frankrijk (Mustang), Jordanië (Theeb) en Denemarken (Krigen).

Bij de beste lange documentaire verraste het ontbreken van scientology-documentaire Going Clear. De nominaties gingen naar het in de Nederlandse bioscopen succesvolle Amy, Cartel Land, The Look of Silence, What Happened, Miss Simone en Winter on Fire.

Ennio Morricone is voor de zesde maal genomineerd voor een Oscar, voor de 'original score' van The Hateful Eight van Quentin Tarantino - die dit jaar ontbreekt in de categorieën regie en script.

De presentatie van de Oscar-uitreiking is in handen van komiek Chris Rock.

Chris Rock. Beeld afp
Chris Rock.Beeld afp

Kanshebbers

Cate Blanchett uit Carol neemt het in haar categorie (beste actrice) op tegen Brie Larson voor Room, Jennifer Lawrence voor Joy, Charlotte Rampling voor 45 years en Saoirse Ronan voor Brooklyn. Bij de mannen nemen Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (The Martian), Michael Fassbender (Steve Jobs) en Eddie Redmayne (The Danish Girl) het op tegen grote kanshebber DiCaprio (The Revenant).

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over