Column

Wordt Deutsche Bank de nieuwe Lehman?

Wat de bank House of Morgan voor de oorlog was in de VS, was Deutsche Bank na de oorlog voor (West-)Duitsland en later ook Europa. Het had de macht dankzij de financiële slagkracht en het enorme netwerk een hele economie naar zijn hand te zetten.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank, in Frankfurt. Beeld afp
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank, in Frankfurt.Beeld afp

De House of Morgan werd in de jaren dertig op last van hogerhand opgesplitst in kleinere onderdelen. Vijftig jaar later verwierf Deutsche Bank de Londense zakenbank Morgan Grenfell, waarmee het lange tijd een van de weinige serieuze concurrenten in Europa werd van de grote Amerikaanse zakenbanken als Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merill Lynch en Lehman. Tegelijkertijd was Deutsche Bank ook de spin in het web van de Duitse industrie. Bestuursleden van de bank hadden niet alleen commissariaten in meer dan 120 Duitse bedrijven, maar de bank had zelf grote aandelenbelangen - oplopend tot 40 procent - in concerns als Karlstadt, Daimler-Benz en Klöckner. Dat was in een tijd dat Deutsche Bank wereldwijd de allerhoogste score van soliditeit had.

Afgelopen vrijdag verlaagde Standard & Poor's de kredietwaardigheid van de door Deutsche Bank geplaatste obligaties naar B+, hetgeen staat voor hoogst speculatief. Vlak daarvoor had de topman van de bank de buitenwereld moeten verzekeren dat de balans 'ijzersterk was' en er voldoende liquiditeiten in kas zaten. En als bewijs kocht Deutsche Bank voor 4 miljard de door S&P afgewaardeerde eigen obligaties op. Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble verklaarde dat 'hij zich geen zorgen maakte over de bank'.

Als zoveel uit de kast moet worden gehaald om ongerustheid weg te nemen, wijst dat op gebrek aan vertrouwen. En zonder vertrouwen gaat zelfs de allersterkste bank in deze wereld ten onder.

Sinds de crisis is alles misgegaan bij de bank wat maar mis kon gaan. Deutsche Bank was als geen andere Europese bank verwikkeld in de handel van giftige Amerikaanse hypotheekobligaties (subprimes). De bank bleek later betrokken te zijn geweest bij alle schandalen (libor, valuta, hypotheken, witwassen) die zich in het eerste decennium van deze eeuw in de financiële wereld hadden afgespeeld. Dat kostte de bank alleen al 8 miljard euro aan boetes - ruim tien keer zoveel als de Rabo kreeg vanwege het aandeel in de Libor-affaire. Vorig jaar moest zelf een Britse topman worden aangetrokken om schoon schip te maken bij deze oer-Duitse bank, wat werd gezien als een vernedering. Het aandeel noteert nog geen 15 euro - nog lager dan op het dieptepunt van de subprimecrisis en ver onder de koers van eens 115 euro. En dan zit de bank opgescheept met een enorme portefeuille riskante leningen aan de schalie-oliesector.

Deutsche Bank is daarmee niet meteen Lehman 2.0. Maar als deze hoeksteen van het Europese bankwezen valt heeft dat grotere gevolgen dan de ondergang van vele Zuid-Europese bankjes samen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over