Worden groene gympen ook duurzaam in elkaar gezet?

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: Ethletic sneakers

Prijs: € 44,95

Verkrijgbaar: www.watmooi.nl

Oordeel: Ethletic sneakers:

Gewone sneakers:

Nu ze hip zijn, heten gymschoenen 'sneakers'. Ze bestaan uit een rubberen zool en een katoenen bovenschoen en je koopt ze voor weinig. Dat kan doordat ze worden gemaakt in lagelonenlanden, waar noch de arbeidsomstandigheden, noch de herkomst van de materialen goed worden gecontroleerd, laat staan dat de schoenen duurzaam worden geproduceerd. Dat is anders met de sneakers van het merk Ethletic, te koop bij groene webmodewinkel Wat Mooi.

Allereerst de zool. Die is van rubber met een certificaat van het Forest Stewardship Council (FSC) voor duurzaam bosbeheer. Rubber wordt gemaakt van latex, het sap van de tropische rubberboom. De rubberteelt heeft vaak dezelfde milieuproblemen als andere tropische bosbouw, zegt Milieu Centraal: ontbossing, slechte werkomstandigheden, hoog bestrijdingsmiddelengebruik. FSC controleert de milieuaspecten van de teelt, en stelt eisen aan het loon en de veiligheid van de arbeiders. De plantages en arbeiders worden begeleid door het Britse Fair Deal Trading, dat een duurzame fairtradeketen voor rubber ontwikkelde: strikt gezien geen zelfstandig en onafhankelijk keurmerk, maar ze zijn op de goede weg. Fair Deal Trading controleert de arbeidsomstandigheden, regelt de betaling van een fairtradepremie en verzorgt de latexaanvoer.

De schoen en de veters zijn van 100 procent biologische en fairtradekatoen. Katoen is een van de meest milieuvervuilende gewassen ter wereld, met een extreem hoog water- en bestrijdingsmiddelengebruik waar ook de arbeiders onder lijden. Biologische katoen is zonder gif geteeld. Het fairtradekeurmerk staat garant voor goede arbeidsomstandigheden en eerlijk loon. De lijm is vrij van dierlijke bestanddelen, maar dat is niets bijzonders: dierlijke lijm (gelatine) lost op in vocht en wordt niet in sportschoenen gebruikt.

Is er dan niets op de Etletic gympen aan te merken? Weinig. De materialen van de schoen dragen betrouwbare, onafhankelijke milieu- en fairtradekeurmerken. Wat wel ontbreekt, is een onafhankelijke instantie die de werkomstandigheden tijdens de confectie - het maken van de schoen - controleert, zoals de Fair Wear Foundation die hiervoor een gedragscode heeft opgesteld. De Ethletic-fabriek in Sialkot, Pakistan heeft wel een SA8000-certificaat, de internationale norm voor goede arbeidsomstandigheden. Maar daarvan zijn zeker in Sialkot de controle en praktische uitwerking niet goed geregeld, zegt de Schone Kleren Campagne, deel van een internationale organisatie voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Schone grondstoffen maar geen schone confectie? Hier ligt nog een schone taak voor Ethletic.

undefined

Meer over