Woordvoerder Trump: de chef-staf is schizofreen en de topadviseur een zelfpijper

Als het niet al een realityshow was, dan is het Witte Huis dat donderdag wel geworden. De nieuwe bewoner, Anthony, probeerde scheldend en tierend een plek in de pikorde te bemachtigen, waarbij vooral Reince en Steve, bewoners van het eerste uur, het moesten ontgelden.

Michael Persson en Bert Lanting
Anthony Scaramucci. Beeld ap
Anthony Scaramucci.Beeld ap

Drie citaten van Anthony: 'Reince is een fokking paranoïde schizofreen, een achtervolgingswaanzinnige.' 'Ik ben Steve Bannon niet, ik ben geen zelfpijper.' 'Ik zou iedereen fokking willen vermoorden die informatie lekt.' Het had zo uit Big Brother kunnen komen. Maar Anthony is Anthony Scaramucci, de nieuwe woordvoerder van de president. Reince is Reince Priebus, de stafchef van de president. Steve is Stephen Bannon, de chefstrateeg van de president.

Scaramucci liet zich gaan in een telefoongesprek woensdagavond met de journalist Ryan Lizza van The New Yorker. Lizza tikte het gesprek uit, en sindsdien kan heel Washington er niet over uit dat dit uit het Witte Huis komt. Scaramucci, een voormalige speculant op Wall Street met een Italiaans-New Yorkse achtergrond, beschuldigde Priebus ervan de bron te zijn van de gelekte informatie over een dinertje woensdagavond, en dreigde in een tweet de FBI op hem af te sturen. Die tweet is inmiddels gewist.

Eergevoel

Hij zei ook dat hij Priebus weg wilde hebben, en eigenlijk iedereen in de communicatieafdeling te willen ontslaan. De reden voor het telefoontje van Scaramucci lijkt te zijn geweest dat hij van Lizza wilde weten wie zijn bronnen waren. 'Je bent een Amerikaans burger, dit is een grote ramp voor Amerika. Dus vraag ik aan jou als Amerikaans patriot om me een idee te geven wie de informatie heeft gelekt.' Lizza weigerde.

Donderdagochtend had Chris Cuomo van CNN een interview met Lizza, toen Scaramucci ineens inbelde, en een hele verhandeling afstak over Italiaanse New Yorkers onder elkaar, die af en toe sarcastisch en grofgebekt kunnen zijn maar ook een groot eergevoel hebben, vond Scaramucci. 'Hé, Chris, in de buurt waar ik opgroeide zou ik nooit mijn ouders onteren door iets verkeerd te doen', zei hij. In alles liet Scaramucci blijken dat zijn loyaliteit aan Trump boven alles gaat.

Vlammenwerper

Witte-Huiswoordvoerder Sean Spicer ging voor president Trump door het vuur, zelfs als hij zichzelf daarmee belachelijk maakte, maar met Anthony Scaramucci heeft Trump iemand in huis gehaald die zelf de vlammenwerper hanteert om zijn baas te beschermen. De steenrijke voormalige hedgefonds-manager is nog maar een week chef van het communicatieteam van Trump, maar hij is nu al hét gezicht van het Witte Huis.

Terwijl zijn voorganger, Michael Dubke, zich op de achtergrond hield, was Scaramucci avond aan avond te zien in de nieuwsshows, terwijl hij de vijanden van Trump afbrandde, en nog bijna sympathiek ook. Toen BBC-verslaggeefster Emily Maitlin hem deze week wat kritische vragen over Trump stelde, walste hij vriendelijk glimlachend over haar heen met de opmerking dat ze wel heel elitair klonk. Zelf behoorde hij, als jongen uit een arm gezin uit Queens, niet tot de elite, net zomin als Trump, die weliswaar miljardair is, maar gewoon cheeseburgers en pizza's eet en 'ongelooflijk veel empathie heeft voor de dagelijkse strijd van mensen uit de middenklasse en de lagere middenklasse'. 'Hij heeft iets wat ik zelf eerlijk gezegd niet heb en het is een beetje beschamend dat hier live voor de tv toe te geven,' zei Scaramucci, voordat hij zijn zonnebril met blauwe glazen weer opzette.

Mes in de borst

Zulke trouwe medewerkers die zichzelf wegcijferen en tegelijk agressief en arrogant zijn, kom je maar zelden tegen. Precies daarom drongen Trumps kinderen er bij hun vader op aan Scaramucci tot p.r.-chef te benoemen, al waren Spicer en Trumps stafchef Reince Priebus fel tegen. Uit protest tegen de benoeming van Scaramucci vertrok Spicer uit het Witte Huis. Officieel werd hij opgevolgd door Sarah Huckabee Sanders, maar de afgelopen week was het toch vooral Scaramucci zelf die het woord voerde namens de president.

Hij verdedigde Trump tegen de kritiek dat hij Jeff Sessions, zijn minister van Justitie, in het openbaar aanviel. Zo zitten wij New Yorkers nu eenmaal in elkaar, legde hij uit: we steken elkaar geen mes in de rug, maar gewoon in de borst. Donderdagavond had hij van die gewoonte toch spijt. 'Ik gebruik soms kleurrijke taal. Daar zal ik in de ze arena van afstappen, maar ik zal gepassioneerd blijven vechten voor @realdonaldtrump', twitterde hij eerst.

En daarna: 'Ik heb de fout gemaakt dat ik een verslaggever vertrouwde. Zal niet meer gebeuren.' Excuses bleven uit, en de schuld lag elders: het is niet voor niets dat Scaramucci al de 'mini-me' van Trump is gedoopt.

Meer over