Woord! - de taal van Nederpop

Een boordevol boek over hiphoptaal. Met dissen, zeker. En met ijsdingen.

De ene rapper laat zijn teksten nog sneller over de beat ratelen dan de ander. Maar wat zeggen ze nou eigenlijk? Taalkundige Vivien Waszink neemt je in haar boek Woord! bij de hand.

Waszink begint haar boek met een spoedcursus hiphop. En dus gaat ze terug naar 1973, als hiphop min of meer toevallig wordt uitgevonden op een feestje. Vanaf dat punt volgen we in grote lijnen de ontwikkeling van het genre, ook in Nederland. Een leuke geschiedenisles, hoewel er voor echte hiphopfans weinig nieuws in staat.

De rest van het boek gaat over de taal die Nederlandse rappers gebruiken. Te beginnen met de belangrijkste woorden en uitdrukkingen, die vooral uit de Amerikaanse hiphop komen. Props, dissen, spitten, money maken, het komt allemaal voorbij. Al snel blijkt dat je heel veel dingen mist als je hiphop alleen oppervlakkig beluistert. De metaforen, woordspelingen en dubbelzinnige uitdrukkingen vliegen je om de oren. Voorbeeld: 'Ik eis dingen als kunstschaatsen', rapt Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig in De Formule. Heeft iemand er wel eens bij stilgestaan dat kunstschaatsen 'ijsdingen' zijn? Of hoeveel woordspelingen Jiggy Djé maakt in een tekst als: 'Jij geeft less than a fuck/ Ik geef een vak in een les/ Sloeg als student een vak over/ Nu overklas ik de rest/ Docent, nu sta ik voor klasse.'

Woord! zit stampvol voorbeelden, van vrijwel alle bekende Nederlandse rappers. Van pioniers Osdorp Posse en Extince via Brainpower en Opgezwolle naar Zwart Licht, Fresku en The Opposites. Enige minpunt is dat de voorbeelden af en toe lukraak door elkaar staan. Daardoor raak je de rode draad een beetje kwijt, maar echt storend is dat niet. Conclusie? Dit boek is aan!

Vivien Waszink: Woord! - de taal van Nederpop

Uitgeverij Nieuwezijds; 280 pagina's; euro 14,95.

undefined

Meer over