Wonny Boedhoe gaf niet zomaar geld uit

Het plotselinge vertrek van minister van Financiën Wonny Boedhoe heeft de twijfels vergroot over het omstreden financieel-economische beleid van de Surinaamse regering. Zij is de tweede minister die sneuvelt sinds oud-legerleider Desi Bouterse vorig jaar weer aan de macht kwam.

STIEVEN RAMDHARIE

AMSTERDAM - De technocraat Boedhoe was een van de belangrijkste ministers in de Surinaamse regering. Zij diende vrijdag vanwege 'persoonlijke omstandigheden' haar ontslag in bij president Bouterse. Ze weigerde daar maandag iets over te zeggen.

Boedhoe was een persoonlijke keuze van de oud-legerleider. Haar benoeming vorig jaar werd gezien als een poging van Bouterse om de bevolking gerust te stellen en duidelijk te maken dat zijn regering een gezond financieel beleid zou voeren.

Bronnen in Suriname zeggen dat Boedhoe voortdurend in conflict kwam met Bouterse en andere ministers, onder andere over het beschikbaar stellen van geld voor reizen. Vanaf het aantreden kwam de regering in het nieuws door forse uitgaven, omstreden belastingverhogingen en devaluatie van de munt. Boedhoe, een gerespecteerd econome, leidde de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB) voor haar benoeming.

'Ik vrees voor de financiële situatie van het land', zegt parlementslid Shailendra Girjasing van de Nieuw Front-oppositie. 'Boedhoe wilde meer bezuinigen in plaats van zomaar geld uitgeven. Ze is waarschijnlijk gedwongen af te treden. Ik denk dat nu een jaknikker wordt benoemd op deze belangrijke post, iemand die wél gaat doen wat de president en de ministers willen.'

Bouterse bedankte de minister voor haar 'bewezen diensten'. In een radio-interview zei hij 'niet tevreden' te zijn over 'het werk van alle ministers'. Hij kondigde aan dat er binnenkort een 'evaluatie-moment' komt. Vooral binnen Bouterses NDP zou de ontevredenheid over Boedhoe het grootst zijn geweest.

Haar vertrek roept herinneringen op aan het ontslag in 1997 van minister van Financiën Atta Mungra door president Jules Wijdenbosch. Net als Bouterse nu, wilde Wijdenbosch toen een aantal grote en dure infrastructurele projecten verwezenlijken. Ook nam hij het niet zo nauw met de staatsuitgaven.

In 2000 liet Wijdenbosch, jarenlang een vertrouweling van Bouterse, Suriname achter met een megaschuld. Bouterse wil tot 2015 onder andere een brug naar buurland Guyana bouwen. Ook wil hij 18 duizend volkswoningen bouwen en een nieuwe haven aanleggen. De vraag is echter waar dat geld vandaan moet komen.

Terwijl Bouterse steeds roept dat de vorige regering een slechte financiële situatie heeft achtergelaten, worden veel omstreden besluiten genomen. Zo benoemde hij onlangs zijn dominee, Steve Meye, tot geestelijk adviseur voor ongeveer 1.200 euro per maand. Eerder gaf hij zijn vrouw, als eerste First Lady, een salaris van zo'n 2.000 euro per maand en de president van de Centrale Bank 18 duizend euro maandelijks. Ook is de kritiek groot op de prijsstijgingen, van benzine tot brood, en de groeiende criminaliteit, die de regering niet onder controle kan krijgen.

'Dat Boedhoe binnen deze constellatie paste, daarvan was ik nooit overtuigd', zegt financieel woordvoerder Aziz Gajadien van Nieuw Front. 'An derzijds was haar optreden inconsistent. Ze zou ervoor waken dat de munt niet zou devalueren. Maar drie weken later gebeurde dat wel.'

Girjasing: 'Terwijl er geen geld is voor de ziekenhuizen en kindertehuizen, wordt zo'n Meye benoemd. Laat de president zondag gewoon naar de kerk gaan.'

undefined

Meer over