nieuws

Woningbeleggers doen het rustig aan na verhoging overdrachtsbelasting

Woningbeleggers kochten in het eerste halfjaar van 2021 beduidend minder huizen dan in alle vergelijkbare perioden sinds 2013. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, de instelling die de eigendom van woningen registreert.

Luchtfoto van bebouwing in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Luchtfoto van bebouwing in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

De daling is ‘duidelijk’ een gevolg van het verhogen van de overdrachtsbelasting voor beleggers van 2 naar 8 procent per 1 januari jongstleden, aldus het Kadaster. Op hetzelfde moment werd juist de overdrachtsbelasting voor starters verlaagd van 2 naar 0 procent.

In de eerste zes maanden van 2021 kochten investeerders ‘slechts’ 10.400 woningen in totaal, aldus het Kadaster. In de eerste helft van vorig jaar waren dat 19.900 woningen.

Investeerders nemen sinds 2013 een steeds groter deel van de woningaankopen voor hun rekening. Het aantal woningen dat in bezit is van mensen die het daadwerkelijk bewonen neemt daarmee langzaam af. Om starters en andere huizenkopers een sterkere uitgangspositie te geven werd de overdrachtsbelasting, de fiscale toeslag op de woningaankoop, voor investeerders verhoogd. In de aanloop naar die verhoging trokken beleggers een enorme eindsprint. Zij kochten in de laatste zes maanden van 2020 zo’n 40.600 woningen.

Meer over