Won Yip koopt grootste penthouse van Nederland (1400 m2)

Met een 'knock out'-bod van rond de 16 miljoen euro heeft de in Zeeland opgegroeide en in Amsterdam groot geworden horeca- en vastgoedmagnaat Won Yip het grootste penthouse van Nederland weten te bemachtigen. Het gaat om 1.440 m2 woonoppervlak in de top van het nog te bouwen project Pontsteiger in Amsterdam, aan de Houthavens. Yip kocht meteen ook acht parkeerplaatsen in het gebouw en twee ligplaatsen.

John Wanders
Het Pontsteiger gebouw in Amsterdam (artist impression). Beeld Christie's
Het Pontsteiger gebouw in Amsterdam (artist impression).Beeld Christie's

'Het penthouse heeft minder dan acht weken te koop gestaan en dat bewijst wel weer hoe booming Amsterdam is', zegt maandag Leslie de Ruiter, managing partner van verkopend makelaar Christie's International Real Estate. Er was volgens hem veel internationale belangstelling, vooral uit China, Groot-Brittannië en de VS. Vorig jaar verkocht Christie's een penthouse van 750 m2 in Rotterdam, op dat moment nog het grootste van Nederland. Het penthouse in Pontsteiger wordt bijna twee keer zo groot.

'Je koopt zo'n penthouse niet omdat je het nodig hebt, maar omdat je het graag wilt hebben', zegt De Ruiter. 'Het is een luxe product. Je kunt er naast de living, keuken, slaapkamers en badkamers allerlei speciale dingen in aanbrengen, een Engelse pub, een bioscoop, een fitnessruimte. Zelfs als je een stuk uit het dak zaagt voor de aanleg van twee patio's van 10 bij 10 meter, hou je nog 1.240 vierkante meter over. Dat is enorm.'

Veertiger Won Yip (1969) is in Amsterdam bekend van onder meer de horecazaken Majestic, Players, Europub, café Zwart en binnenkort de Heineken Hoek. Zijn ouders kwamen als bootvluchtelingen naar Nederland. Ze werkten de eerste jaren na hun aankomst illegaal in Chinese restaurants in Brabant, daarna begonnen ze in Zeeland voor zichzelf een restaurant. In een interview met de Volkskrant, eind 2014, noemde Won Yip zijn manier van zaken meer Chinees dan Nederlands: 'Een Nederlander heeft een bepaalde doelstelling. Als die wordt bereikt, leunt hij achterover. Wij Chinezen zijn meer van de 24 uurseconomie.'

Won Yip. Beeld Robin de Puy
Won Yip.Beeld Robin de Puy

Lees ook:

De vierkantemeterprijs van tegen de 10 duizend euro komt overeen met wat voor luxe grachtenpanden in Amsterdam gebruikelijk is. Maar door de ongekende oppervlakte is het penthouse wel veel duurder dan een stadsvilla.

null Beeld Christie's
Beeld Christie's

Afwashulp

Yip bouwde zijn vermogen op zonder gedegen vooropleiding: van afwashulp tot miljonair. Na de mavo ging hij naar de havo in Middelburg, waar hij al na drie maanden afhaakte. Hij had nadien allerlei baantjes en logeerde in die tijd bij vrienden, een 'rebelse fase', zei hij in 2008 in een interview met de PZC. 'Na een jaar ben ik teruggegaan naar mijn ouders.' Na drie jaar werken in hun zaak had hij genoeg geld om zijn eerste café te kunnen kopen, in Goes.

Op zijn twintigste kwam Yip naar Amsterdam, eerst pachtte hij café Zwart, daarna kocht hij het. Sindsdien bleef hij horecazaken kopen. Hij is aandeelhouder in succesvolle concepten in Engeland, Amerika en Azië, waaronder Sushisamba (een fusion van de Japanse, Braziliaanse en Peruaanse keuken) in Londen.

Het project Pontsteiger wordt ontwikkeld door Dura Vermeer en De Nijs Bouw en omvat naast het door Won Yip gekochte penthouse nog 62 exclusieve koopappartementen van tussen de 150 en 680 m2, alsmede 300 dure huurwoningen. De oplevering van het gebouw is eind volgend jaar. Christie's start in maart met de verkoop van de 62 andere appartementen. Volgens De Ruiter hebben zich daarvoor inmiddels 1.500 belangstellenden gemeld, vooral uit Nederland, China, Engeland, Rusland en de VS.

null Beeld Christie's
Beeld Christie's
null Beeld Christie's
Beeld Christie's
null Beeld Christie's
Beeld Christie's

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld Christie's
Beeld Christie's
Meer over