Wolkers, Boon en Özdil

En dan hier nog een 'nieuwe' Jan Wolkers (acht jaar na zijn dood), een heruitgave van de recepten van Louis Paul Boon, Zihni Özdil over 'de onderbuik' en andere net verschenen titels.

Redactie
Alfred Hayes, Lebowski; €15,- Beeld
Alfred Hayes, Lebowski; €15,-Beeld

Vakantiestrip

De beeldhouwer Jan Wolkers was nog niet zo lang begonnen met schrijven, toen hij in 1958 na een vakantie op Ameland het verhaal 'Vakantiestrip' tikte, dat hij niet selecteerde voor zijn eerste Serpentina's Petticoat (1961). Biograaf Onno Blom trof de negen velletjes met het verhaal aan in het Wolkers-archief op Texel, en besloot het zelf alsnog uit te geven: in Vakantiestrip brengen de verteller Otto, zijn blonde vriendin Issie en zijn beste vriend Karel een verhitte vakantie op een eiland door.

Jan Wolkers, Het Tillenbeest; €12,95 Beeld
Jan Wolkers, Het Tillenbeest; €12,95Beeld

Eten op zijn Vlaams

Sommige huisvrouwtjes ergeren zich misschien, omdat ik tegen schotels met overschotjes tekeerga. Ik zit daar nog met de helft van me rosbief, zullen ze zeggen, moet ik die dan in de vuilnisbak gooien? Nuja, een halve rosbief weggooien zou een schande zijn. Maar waarom heb je dan geen rosbief genomen die de helft kleiner was?' Aldus de grote Vlaamse schrijver Louis Paul Boon (1912-1979) in de inleiding van zijn klassieker Eten op zijn Vlaams uit 1972, een verzameling van als krantenstukjes geschreven lofzangen op en literaire bespiegelingen over de Vlaamse keuken. De Arbeiderspers heeft een prachtige heruitgave gemaakt, met foto's van Mike Roelofs en recepten van Els Versnick en Herman Chevrolet. Chevrolet schreef ook het voorwoord: 'Eten op zijn Vlaams is het zuiverste bewijs dat men kookboeken moet overlaten aan schrijvers, niet aan koks. Schrijvers maken geen boeken waar illustraties belangrijker zijn dan de tekst. Dit boek van Boon kent een heerlijke afkeer voor precisie en een voorkeur voor gezond verstand. Bij hem donderde het allemaal niet zo.'

Louis Paul Boon, de Arbeiderspers, €19,99. Beeld
Louis Paul Boon, de Arbeiderspers, €19,99.Beeld

Nederland mijn vaderland

Nederland mijn vaderland heet het pamflet dat opiniemaker en maatschappijhistoricus Zihni Özdil (1981) van de Erasmus Universiteit Rotterdam schreef. De titel van het boekje, deze week verschenen in de 'Horzels'-reeks van De Bezige Bij, slaat op de Facebookpagina Nederland mijn vaderland, die inmiddels 170 duizend leden telt. Leden van wie een aantal graag mag schelden op het 'pleurisvolk' dat moet oprotten naar zijn 'apenland', als het al niet dood moet. 'Het is makkelijk om de houding van de mensen die deze pagina bezoeken te bagatelliseren omdat ze daar hun 'onderbuikgevoel' ventileren', schrijft Özdil. 'Ik denk dat het daarom juist reden is voor grote zorg. De gesteldheid van de onderbuik is de beste graadmeter voor ziekte of gezondheid.' Nederland is volgens Özdil een land waar bevolkingsgroepen in zeer hoge mate gescheiden van elkaar leven, en hij ziet in de Facebookpagina Nederland mijn vaderland geen onschuldig plekje, maar een heldere illustratie van een hardnekkig en diepgeworteld probleem in heel Nederland: institutioneel racisme.

Zihni Özdil, De Bezige Bij; €9,95. Beeld
Zihni Özdil, De Bezige Bij; €9,95.Beeld

Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Een decennium of drie heeft Gangster Anders in de gevangenis gezeten. Hij vertoeft alweer snel in de onderwereld, tot hij op zekere dag besluit een kerk te stichten. De Zweedse beststellerauteur Jonas Jonassson levert met Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand), vertaald door Corry van Bree, een derde roman met bizarre wendingen en komische dialogen. 'Zien we elkaar woensdag op hetzelfde tijdstip?' 'Woensdag kan ik waarschijnlijk niet...' 'Mooi. Dat is dan afgesproken.'

Jonas Jonasson, Meridiaan; €19,99. Beeld
Jonas Jonasson, Meridiaan; €19,99.Beeld

Als laatste het hart

Kort na de verhalenbundel Het stenen matras is er alweer een roman van Margaret Atwood, met Alice Munroe de bekendste schrijfster van Canada. In het satirische Als laatste het hart, vertaald door Lidwien Biekmann en Tjadine Stheeman, is een pasgetrouwd stel door de crisis gedwongen te wonen in hun auto, een derdehands Honda. Een uitweg dient zich aan wanneer ze zich aanmelden voor een futuristisch sociaal experiment in de stad Isotopia. Maar daar kleven ook nieuwe gevaren aan.

Margaret Atwood, Prometheus; €24,95 Beeld
Margaret Atwood, Prometheus; €24,95Beeld

Exit

Een mislukte schrijver die zijn oma al zijn leven lang Stinkie noemt en dat vindt wijzen op gevoel voor humor, verlaat na vier jaar zijn psychisch instabiele vriendin Lize en reist naar Berlijn, omdat hij wil verdwalen. 'Ben ik op de vlucht omdat ik geen vader durf te worden? Of is het eigenlijk ingewikkelder. Of veel simpeler?' In de vierde roman van communicatie-adviseur Michiel Stroink, Exit, denkt een man te kunnen vluchten voor zichzelf, maar stuit in het buitenland op een verhaal over zijn vader en zijn grootvader.

Michiel Stroink, Meulenhoff; €18,99 Beeld
Michiel Stroink, Meulenhoff; €18,99Beeld

De prijs van de liefde

New York, jaren vijftig. Een bar, het is middag, een man van bijna veertig en een mooie jonge vrouw, cocktails voor hen op tafel. Hij begint haar te vertellen, over een tragische liefde. Dat is de novelle In Love uit 1953 van Alfred Hayes (1911-1985), vertaald door Marcel Misset als De prijs van de liefde. De vergeten Hayes maakte vooral naam als scenarioschrijver in Hollywood en Rome, maar publiceerde ook romans en dichtbundels.

Alfred Hayes, Lebowski; €15,- Beeld
Alfred Hayes, Lebowski; €15,-Beeld
Meer over