Wokken voor mensen apart

In het oosterse fastfood-segment moest Utrecht zich altijd behelpen met de in sommige kringen vermaarde snackchinees Charlie Chiu in Hoog Catharijne, maar ineens maakt het verschijnsel wokrestaurant in heel Nederland een opmerkelijke groei door en kijk: hedendaagse varianten zijn er nu ook....

Op vier traptreden staat de formule gekalkt. Van beneden naar boven: 1. Maak uw keuze; 2. Bestel bij de kassa; 3. Zoek een plekje; 4. Wok smakelijk. Gelukkig zijn er op deze waterkoude avond niet meer dan zes mensen binnen, zodat we de strak vormgegeven menukaart in betrekkelijke rust op ons kunnen laten inwerken. Er is noedelsoep, er zijn dim sum, er is sushi. Maar bovenal is er de wokcombi (10,50 euro), samen te stellen uit een breed palet aan ingredien, van kip en varkensvlees tot krabsticks, fishcakes en gefrituurde tofu, aangevuld met kruiden als koriander of knoflook, afgemaakt met een van de vijf sauzen die varin van zoetzure chili tot Thaise curry-coconut ('Hot-hot-hot').

Wij kiezen als voorafje de 'dim combi' (8 euro), tweemaal vijf verschillende dim sum. Als hoofdgerecht willen we natuurlijk iets uit de wok. We combineren biefstuk met koriander en currycoconutsaus en, wat gewaagder, garnalen en inktvis met knoflook en teriyakisaus. We zitten nog geen vijf tellen of het hele zaakje wordt gebracht, dampend en wel - dus dat verstaat Wokon, waar de sfeer verder tamelijk relaxed is, onder 'fast oriental food'.

De dim sum zijn niet onaardig, al geeft het karakter van de in wontonvelletjes gestoomde hapjes (vlees, garnalen, iets groenteachtigs) zich pas bij aandachtig proeven prijs. Het wokspul wordt opgediend in grote kommen, vergezeld van krap bemeten schaaltjes kleefrijst. Eetstokjes zijn vandaag niet geleverd, zodat we genoodzaaktzijn er met onhandige vorken een potje van te maken.

De garnalen-inktviscombinatie bevalt beter dan de biefstuk met Thaise saus, die naast die hete component best nog iets zouts of zoets had kunnen gebruiken. Verder springt in beide kommen vooral de overmaat aan reepjes wortel in het oog.

Als we, om een fles wijn in beschaafd tempo naar binnen te werken, in het onberispelijk ingerichte, best aardige eetzaaltje niet nog wat om ons heen hadden zitten turen, waren we binnen twintig minuten weer buiten geweest. Voor een vlugge lunch zou Wokon zich daarom ook goed lenen. Moeten ze wel eerder open.

Meer over