Woensdag

Den Haag krijgt Paul van Vliet academie

Paul van Vliet begint een nieuwe theateropleiding in Den Haag. Dit heeft de artistieke directie van de nieuwe onderwijsinstelling dinsdag bekendgemaakt. Leerlingen kunnen vanaf september terecht op de Paul van Vliet Academie voor cabaret, kleinkunst en entertainment. Van Vliet zit in het stichtingsbestuur van de school en zal lesgeven. Hoeveel leerlingen de opleiding kunnen volgen, is nog niet bekend. 'Bij ons is iedereen welkom in het eerste jaar. Wij houden geen audities', aldus een woordvoerder. De opleiding is particulier en kan zowel fulltime als parttime worden gevolgd. Een driejarige fulltime opleiding kost ongeveer 8000 euro.

Emerald op 1 in Oostenrijk

Caro Emerald staat met haar lied A night like this bovenaan in de Oostenrijke hitlijsten. In Duitsland staat het nummer in de top 5. A night like this is de tweede single die wordt uitgebracht in Oostenrijk en Duitsland. Het lied staat op Emeralds debuutalbum Deleted Scenes From the Cutting Room Floor, dat de bestverkochte cd van 2010 was in Nederland. Vorige week won de 29-jarige zangeres nog twee 3FM Awards voor beste zangeres en beste album.

Waar heeft de wereld het over?

Wereldwijd #gretewaitz

Het overlijden van marathonlegende Grete Waitz maakt veel los op Twitter. De Noorse atlete, die in de periode 1978-1988 maar liefst negen maal de marathon van New York won en talrijke andere prestigieuze hardlooptitels op haar naam schreef, overleed gisteren op 57-jarige leeftijd aan kanker.

Verenigde Staten #pulitzer

De belangrijkste Pulitzerprijzen voor journalistiek zijn keurig verdeeld onder de belangrijkste Amerikaanse kranten: zo won de LA Times een Pulitzer voor onder meer haar binnenlandse verslaggeving van een corruptieschandaal in het stadje Bell, Californië, de New York Times voor beste buitenlandse verslaggeving van het falende Russische rechtssysteem en de Washington Post de prijs voor beste nieuwsfotografie van de aardbeving in Haïti.

Groot-Brittannië #helenmirren

In Nederland kijken we natuurlijk nergens meer van op, maar in Engeland is het nog nieuws als iemand 'shit' zegt bij de ontbijtshow van de publieke omroep. En al helemaal als dat scheldwoord uit de mond komt van de actrice die furore maakte met haar rollen als koningin Elizabeth: Dame Helen Mirren was de dader, toen ze herinneringen ophaalde aan een regisseur die graag schold op de set. De presentatoren van BBC Breakfast reageerden geschokt, op Twitter vindt iedereen Mirren fantastisch.

'Ik leef en werk heel veel buiten de literaire wereld en het literaire systeem. Wat zij denken, geloven en wat hun regels zijn betekent niks voor me.'

Aldus de controversiële auteur James Frey in een interview met The Guardian.

undefined

Meer over