Woensdag 25 maart: dit is vandaag belangrijk

Om de dag te beginnen: de eerste Germanwings-vlucht na de ramp is geland. Waar ging het gisteren mis? Twee scenario's. Daarnaast wordt vandaag duidelijk wat het OM gaat doen met de verklaringen van Holleeders zussen en treedt Kendrick Lamar in de voetsporen van Bob Dylan.

Just Fontein
null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep...

...landde in Düsseldorf de eerste vlucht van Germanwings na de ramp met de Airbus gisteren. Lees hier in ons dossier alle verhalen over de fatale crash waarbij 150 mensen om het leven kwamen.

...werden in de Amsterdamse Spuistraat barricades opgericht en in brand gestoken. Lees ook de reportage van Amsterdam-correspondent Harmen Bockma: Laatste uren slaan voor de laatste krakersbolwerken. (+)

...werd bekend dat woningcorporaties vorig jaar minder huurders uit hun woning gezet hebben. Opvallend, want het aantal huurders met betalingsachterstanden is vorig jaar opnieuw fors toegenomen.

...sprak de Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) tijdens zijn bezoek aan Havana vol lof over de toenadering tussen de VS en Cuba.

...kregen de makers van het boek De mannen van de droomfabriek, over de geschiedenis van de Poscode Loterij, te horen dat Joop van den Ende mogelijk juridische stappen gaat ondernemen.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

09:00
De zogenoemde 'derde overvaller' van juwelier Goldies in Deurne, Zakaria G., moet zich verantwoorden voor de rechtbank. Tijdens de overval in maart 2014 schoot juweliersvrouw Marina de twee overvallers in de winkel dood. Lees hier: Openbaar Ministerie ziet 'de derde' als brein overval Deurne.

10:00
Willem Holleeder heeft de reputatie van een charmante knuffelcrimineel, maar uit de verklaringen van zijn zussen en ex-vriendin kwam een ander beeld naar voren. Vandaag maakt het OM bekend welk gewicht aan deze verklaringen wordt toegekend. Vijf vragen over de verklarende zussen: welke strategie volgt het Openbaar Ministerie om Willem Holleeder levenslang achter de tralies te krijgen? (+)

14:00
De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt de rampplek van de Germanwings-crash. Ze zal daar de Spaanse premier Rajoy en de Franse president Hollande ontmoeten.

22:00
Documentaire Hillary Clinton and the world's women (BBC 2). In 1995 hield Hillary Clinton in Peking een speech waarin zij pleitte voor gelijke rechten voor vrouwen wereldwijd. Met deze documentaire wordt onderzocht of hiervan iets terechtgekomen is. Clinton, Rice en Albright komen aan het woord.

Reddingswerkers bezig op de rampplek Beeld anp
Reddingswerkers bezig op de rampplekBeeld anp

Must-reads

- Zoals gezegd vindt u hier alle verhalen over de crash van de Germanwings-vlucht in de Franse Alpen. De belangrijkste vraag die nog onbeantwoord is: wat kan de oorzaak zijn geweest? Twee scenario's springen eruit: decompressie van de cabine en blokkade van de sensoren die de vlieghoek van het toestel meten. (+)

- 'Niemand weet hoeveel militairen er in Oekraïne zijn omgekomen, omdat de waarheid niet meer lijkt te bestaan in Rusland. De hele samenleving is doordrenkt van leugenachtigheid.' Harde woorden van mensenrechtenactiviste Ella Poljakova over de huidige staat van Rusland. (+)

- Maar weinig rekeninghouders kiezen bij een bonusaffaire van hun bank voor een netter alternatief. Toch is overstappen echt niet zo moeilijk. Hier drie vragen over het kiezen van een nieuwe bank.

- Vijf sterren voor het nieuwe album van rapper Kendrick Lamar, die zich met To Pimp a Butterfly? schaart onder de grootste liedschrijvers uit de hiphopgeschiedenis. 'To Pimp a Butterfly moet worden gelezen en herlezen, als een literaire pil van een kilo die het handboek van een Amerikaanse generatie kan worden.'

(tekst loopt door na de cartoon)

Mensenrechtenactiviste Ella Poljakova Beeld anp
Mensenrechtenactiviste Ella PoljakovaBeeld anp
null Beeld Bas van der SChot
Beeld Bas van der SChot

Bij de koffieautomaat

In het hoofdredactioneel commentaar wordt gepleit voor een herziening van het jeugdloon: 'Handhaving van het loonverschil tussen 18 en 23 jaar leidt wel degelijk tot verstoring van de arbeidsmarkt. Aan de jongeren die nu de arbeidsmarkt betreden, is deze vorm van leeftijdsdiscriminatie niet langer uit te leggen.'

'Toch is er één ding aan sms'en en appen net zo moeilijk als aan bellen vroeger: hoe sluit je het gesprek af?', schrijft Aaf Brandt Cortius. Herkenbaar? Ze denkt een oplossing te hebben gevonden. Wat die oplossing is? Dat leest u in haar column. (+)

De parasiet die malaria verwekt lokt muggen naar zijn slachtoffer. De ziekte zou zich zo sneller kunnen verspreiden, aldus onderzoekers van Washington University School of Medicine. Doktoren kunnen malaria in de toekomst misschien al diagnosticeren door te kijken naar iemands zweet of adem.

Abraham Lincoln is een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse popcultuur. Voor de meeste Amerikanen is hij dan ook de beste president ooit. Terecht, stelt prof. dr. Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen in de Universiteit van Nederland.

(tekst loopt door na de video)

Portret van de Amerikaanse president Abraham Lincoln Beeld anp
Portret van de Amerikaanse president Abraham LincolnBeeld anp

Populair het afgelopen etmaal

Lees hier het liveblog terug dat we gisteren de hele dag bijhielden over de vliegramp met het Germanwingstoestel, dat aan 150 mensen het leven kostte.

Heeft Nederland binnenkort een farao? De Tweede Kamer zal zich daarover moeten buigen nadat tv-presentator Arjen Lubach een burgerinitiatief is gestart voor zijn benoeming als eerste 'Farao der Nederlanden'.

We willen goed eten: duurzaam, diervriendelijk, gezond. En we willen lekker eten. Maar hoe? De Volkskrant onderzoekt in een serie de 10 Geboden van Goed Eten. Vandaag het vijfde gebod: Gij zult meer betalen, want dat is beter voor het milieu, de dieren en de boeren in de Derde Wereld. (+)

Columnist Bert Wagendorp deed een suggestie voor Koningsdag 'Nieuwe stijl': 'Laat de koning in godsnaam een frikandel wegwerken'. (+)

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over