Woensdag 23 september: dit is vandaag belangrijk

De eerste foto's na de vrijlating van Volkert van der G. zijn gemaakt na uitvoerig overleg tussen zijn advocaten en de overheid, gemeenten schenden de medische privacy van kinderen, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging. En Lewandowski (Bayern) verbaasde de wereld met vijf doelpunten binnen negen minuten. Begin uw dag goed met ons ochtendoverzicht.

Just Fontein
Robert Lewandowski maakte vijf doelpunten in minder dan 9 minuten Beeld anp
Robert Lewandowski maakte vijf doelpunten in minder dan 9 minutenBeeld anp

Terwijl u sliep...

...kwam naar buiten dat de eerste foto's na de vrijlating van Volkert van der G. zijn gemaakt na uitvoerig overleg tussen zijn advocaten en de overheid.

...waarschuwden de beroepsvereniging van psychologen, LVVP, en de Landelijke Huisartsen Vereniging, LHV, dat gemeenten de privacy van kinderen met psychische problemen schenden.

...ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat iedereen een eigen, unieke combinatie bacteriën verspreidt.

... oordeelde een Amerikaanse rechter dat het auteursrecht dat het bedrijf Warner/Chappell Music op het nummer Happy Birthday claimde, niet geldig is.

...scoorde Bayern München-aanvaller Robert Lewandowski in recordtijd vijf keer in de topper tussen Bayern München en VfL Wolfsburg in de Bundesliga. Vijf doelpunten binnen 9 minuten; in 8 minuten en 59 seconden, om precies te zijn.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

09:15 uur
Ontmoeting tussen paus Franciscus en de Amerikaanse president Barack Obama. De paus verraste bij aankomst de Amerikaanse media: hij stapte in een kleine Fiat, een groot contrast met de motorstoet vol SUV's van hun eigen leider.

10:15 uur
De Tweede Kamer debatteert over het Europese asielbeleid. Later op de dag komen de Europese leiders, onder wie premier Mark Rutte, in Brussel bijeen. Bij het debat is ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aanwezig. Hij zal Rutte in Brussel vergezellen. Gisteren stemden de EU-landen al in met de verdeling van 120 duizend vluchtelingen.

13:45 uur
Prinses Beatrix en de Noorse koningin Sofia openen tentoonstelling Munch-Van Gogh in het verbouwde Van Gogh Museum. De expositie wordt georganiseerd ter gelegenheid van de 125e sterfdag van de schilder Vincent van Gogh (1853-1890). De tentoonstelling met meer dan honderd werken, waaronder De Schreeuw, maakt het mogelijk schilderijen van Van Gogh te vergelijken met dat van zijn Noorse collega en tijdgenoot Edvard Munch (1863-1944).

18:30 uur
Dertien duels in de tweede ronde van de KNVB-beker. Titelverdediger FC Groningen neemt het om 18.30 uur in eigen huis op tegen FC Twente. Om 20.45 uur begint de laatste wedstrijd: Ajax-De Graafschap.

20:42 uur
Tom Dumoulin komt als voorlaatste in actie op het WK tijdrijden in het Amerikaanse Richmond. Om exact 20.42 uur Nederlandse tijd rolt Dumoulin daar van het startpodium, als voorlaatste renner, voor Tony Martin. 53 kilometer later is Tom Dumoulin weer terug in downtown Richmond. Eén ding staat voor hem nu al vast: 'Het zal hoe dan ook weer een leerzame ervaring voor de toekomst zijn.' (+)

null Beeld Poster
Beeld Poster

Mustreads

- Stijn Franken, de voormalige advocaat van Volkert van der G., is wars van publiciteit en grote woorden. Het OM suggereerde dat hij iedereen verrasste met de Telegraaf-foto van zijn voormalige client. Niets van waar, zegt Franken, die nu zijn verhaal doet: 'De overheid stelde voor dat Volkert een petje op zou zetten.' (+)

- Schiphol wordt voorbijgestreefd door grote luchthavens in het Midden-Oosten. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gepraat over mogelijke maatregelen om het tij te keren. Maar kan dat eigenlijk nog wel? (+)

- Eens stonden ze zij aan zij, maar de verwijdering tussen de Nederlandse voetbalgrootheden Johan Cruijff en Marco van Basten groeit. Van Basten, sinds kort assistent-bondscoach, haalt vandaag in zijn column in het weekblad Voetbal International keihard uit naar het zogenoemde plan-Cruijff: 'Het plan Cruijff is één grote komedie. Het hele verhaal is een fabeltjeskrant.' (+)

Stijn Franken, voormalig advocaat van Volkert van der G. Beeld Julius Schrank
Stijn Franken, voormalig advocaat van Volkert van der G.Beeld Julius Schrank

Populair op Volkskrant.nl

1. 'Volkswagenbaas is vertrouwen grote aandeelhouders kwijt'

2. Guantánamo bedreigt relatie Nederland-VS

3. Teruglezen - Slowakije en Tsjechië verwerpen EU-besluit

4. Onderzoek naar hoogleraar forensische psychologie na drie keer tik op vingers

5. Techblog - Rick Astley leeft voort dankzij Apple

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend ontvangen op uw telefoon? Klik hier.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over