Woensdag 20 mei: Dit is vandaag belangrijk

Het belooft een volle dag te worden: twee van de drie uitdagers van FIFA-voorzitter Sepp Blatter trekken zich terug, de Kamer debatteert over de problemen met de pgb's, en Rambam ging vier maanden undercover bij Scientology. Wat dat opleverde, en veel meer om de dag goed te beginnen, in dit overzicht.

Michael van Praag tijdens een persconferentie in januari. Beeld reuters
Michael van Praag tijdens een persconferentie in januari.Beeld reuters

Terwijl u sliep...

...werd bekend dat Michael van Praag zich zo goed als zeker terugktrekt als kandidaat voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA.

...kon het kabinet een meevaller noteren: de uitgaven in de zorg stijgen veel minder hard dan gedacht. Vorig jaar is 2 miljard minder uitgegeven dan begroot.

...brak een grote brand uit in een congrescentrum in Wageningen. 170 mensen zijn geëvacueerd.

...besloot de Japanse airbagfabrikant Takata dat zo'n 34 miljoen auto's in de Verenigde Staten terug moeten naar de garage omdat de airbag stuk kan zijn.

...strandde Trijntje Oosterhuis in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Straks in het nieuws

09.00 uur
Eindexamens: Duits en biologie voor vwo, tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen) en wiskunde voor havo, vmbo maakt muziek en aardrijkskunde.

13.00 uur
Het is verantwoordingsdag vandaag, het kabinet biedt de Tweede Kamer het financiële jaarverslag over het voorbije jaar aan. Ook biedt de Algemene Rekenkamer rapporten aan over 2014.

14.15 uur
Twee nieuwe Kamerleden worden beëdigd: Erik Ronnes namens het CDA en Rik Grashoff namens GroenLinks.

16.00 uur

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert cijfers over het aantal miljonairs in Nederland in 2013.

18.00 uur
Algemeen overleg in de Tweede Kamer over de problemen met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten, of pgb's. Volgens staatssecretaris Van Rijn zijn vrijwel alle problemen opgelost.

20.30 uur
Nelleke van der Krogt presenteert voor het laatst Tussen kunst en kitsch, te zien op Nederland 2.

Ook vandaag
Muziekstreamingdienst Spotify kondigt tijdens een persconferentie in New York mogelijk uitbreiding aan met videodiensten.

David Letterman is voor het laatst te zien als presentator van zijn Late Show, na 32 jaar en 6.028 afleveringen.

De VN Veiligheidsraad praat over de situatie in Jemen, waar het al weken onrustig is door gevechten tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

Michael van Praag heeft de handdoek geworpen: hij trekt zich terug als uitdager van Sepp Blatter voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Een reconstructie van zijn campagne. Van Praag oogstte lof toen hij kritiek uitte op Blatter. Maar hem van de troon stoten is iets anders, merkte hij als uitdager de wereld over reizend. 'Jullie kandidaat staat met 5-0 achter, speelt met acht man en het is blessuretijd.' (+)

Michael van Praag bij de Confederation of African Football, in april in Egypte. Beeld epa
Michael van Praag bij de Confederation of African Football, in april in Egypte.Beeld epa

De Scientologykerk zou zich schuldig maken aan misleiding, machtsmisbruik en geldklopperij. De enige manier om tot de kern van de kerk door te dringen, is undercover gaan. Dat deed verslaggeefster Rinke Verkerk voor het VARA-programma Rambam. Haar verslag is vanavond te zien op NPO 3, en vandaag te lezen (+). 'Je gaat gebukt onder onderdrukking', zegt een vrouw met Limburgs accent. 'Dat kan door iemand zijn uit je vriendenkring of je familie.'

Still uit de reportage van Rambam Beeld VARA
Still uit de reportage van RambamBeeld VARA

Hing aan de Parijse clochards vroeger nog een zweem van romantiek, hoe onterecht ook, nu zie je de vluchtelingenproblematiek in persoon: meer dan de helft van de Parijse daklozen, 56 procent, komt uit het buitenland. Zoals arme sloebers vroeger uit Bretagne of Auvergne naar Parijs trokken, zo komen nu mensen uit de hele wereld naar een rijke stad waar je kunt leven van de kruimels die van tafel vallen. Wat maakt Parijs toch zo aantrekkelijk voor daklozen? (+)

De Egyptenaar Saad (30) bij het tentenkamp onder de bovengrondse metro, waar honderden vluchtelingen verblijven. Beeld bart Koetsier
De Egyptenaar Saad (30) bij het tentenkamp onder de bovengrondse metro, waar honderden vluchtelingen verblijven.Beeld bart Koetsier

Bij de koffieautomaat

Tsja, hoe deed ze het? Trijntje Oosterhuis is in elk geval niet door, de behoorlijk enthousiaste bespreking van haar nummer hielp ook al niet. Jean-Pierre Geelen zat, zoals elke avond, voor de televisie en zag het Songfestival aan. 'Het feestje vertolkt het Carnaval der mediadieren, doorgaans als journalist vermomde fans die in polonaise naar Wenen waren getrokken om verslag te doen van elkaar. En van de jurk van Trijntje natuurlijk, trending topic.' (+)

(tekst gaat verder onder de video)

We (nouja, mannen in elk geval) zijn bijna allemaal afstammelingen van een klein clubje voorvaderen: liefst twee op de drie Europese mannen stamt uiteindelijk af van een groep van slechts drie mannen uit de Bronstijd. Van alle inheemse Friezen loopt de helft zelfs rond met de genen van maar één van de 'stamvaders', blijkt uit een analyse van het Y-chromosoom van 334 Europese mannen.

Nu ook in Nederland: de banensite Glassdoor, waarop medewerkers hun bedrijf mogen recenseren. Snoeihard oordelen is toegestaan. Dan weten sollicitanten waar ze aan toe zijn. (+)

Populair het afgelopen etmaal

Teruglezen: Eurovisie-avond eindigt in teleurstelling voor Trijntje

'Duizenden vluchtelingen uit Ramadi tegengehouden'

Obama zit 'eindelijk' zelf op Twitter (en grapt met Bill Clinton)

De maatschappelijke impact van het onfatsoen (+)

5000 belastingambtenaren krijgen ander werk

Gezocht: acht Saoedische beulen die 'oordeel des doods' uitvoeren

Tsjetsjeense politiechef trouwt met minderjarige

Trijntje Oosterhuis na afloop van de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Beeld anp
Trijntje Oosterhuis na afloop van de halve finale van het Eurovisie Songfestival.Beeld anp

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 8 uur ontvangen op de mobiele telefoon? Klik hier.

De cartoon van Bas van der Schot van vandaag. Beeld Bas van der Schot
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot
Meer over