Woensdag 2 september: dit is vandaag belangrijk

Steeds meer masteropleidingen gaan strenger selecteren aan de poort, de rechter doet een uitspraak over de Groningse megaclaim tegen de NAM en wat maakt Duitsland zo aantrekkelijk voor vluchtelingen en migranten? Met ons ochtendoverzicht begint u weer goed ingelezen aan de dag.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking spreekt tijdens haar werkbezoek aan Afrika in Bujumbura met jongeren over voorbehoedsmiddelenBeeld anp

Terwijl u sliep...

...werd bekend dat steeds meer masteropleidingen strenger gaan selecteren aan de poort. Op de Rotterdam School of Management worden alleen studenten met gemiddeld een 7 of meer voor hun bachelorvakken toegelaten.

...werd de uitkomst van de grootste evaluatie ooit van ontwikkelingsprojecten gepresenteerd. Wat blijkt: Nederlandse ontwikkelingsorganisaties leveren uitstekend werk.

...kwam een initiatiefgroep van ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars met een plan om iets te doen aan de dreigende stijging van de zorgpremie door de almaar toenemende uitgaven aan dure geneesmiddelen.

...stonden honderden passagiers van vijf Eurostartreinen urenlang stil bij de Kanaaltunnel, nadat er mensen waren gesignaleerd op het spoor.

...ontdekte de Oostenrijkse politie in Wenen 24 Afghaanse vluchtelingen in een bestelwagen.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

09:30 uur
Als tennister Kiki Bertens wil doordringen tot de derde ronde van de US Open, zal ze voor een verrassing moeten zorgen. In de tweede ronde moet ze het namelijk opnemen tegen favoriet Serena Williams.

10:00 uur

De rechter in Assen doet vandaag uitspraak over een megaclaim tegen de NAM. De zaak draait om het vooraf betalen voor de mogelijke waardevermindering van duizenden woningen in het Groningse aardbevingsgebied.

16:30 uur
Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar. Teams van politici, topsporters, fondsen en bedrijfsleven doen mee. Premier Rutte is bij de opening.

Het weer
Vandaag is er zo nu en dan zon, maar soms trekken donkere wolken met enkele buien voorbij. Met vanmiddag hooguit 18 graden is het aan de koele kant voor begin september.

Oud-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid) vorig jaar tijdens de sportieve opening van het parlementaire jaarBeeld anp

Mustreads

- Duitsland verwacht dit jaar 800 duizend vluchtelingen en migranten en geldt voor hen als het beloofde land. Wat maakt Duitsland zo aantrekkelijk? Vijf redenen. (+)

- Met een enorme militaire parade viert China morgen de Japanse capitulatie zeventig jaar geleden. Peking houdt de herinnering aan de oorlog nog altijd springlevend. Een reportage van China-correspondent Marije Vlaskamp vanuit het Verzetscultuurpark: hier is de Japanner nog altijd de duivel. (+)

- Een uitgebreide recensie van het nieuwe album van Fresku: Nooit meer terug. Vier sterren voor het album dat vrijdag verschijnt. 'Tekstueel gebeurt er veel. Fresku gooit zijn gevoelsleven in de muziek en spaart zichzelf allerminst. Meer Karl Ove Knausgård dan Kanye West, zo schaamteloos gedetailleerd deelt hij zijn gevoelsleven met de luisteraar.'

(tekst loopt door na de video)

In het Verzetscultuurpark in het district Wuxian wordt een bloederige plaatselijke slag uit de oorlog nagespeeld.Beeld WassinkLundgren

Populair op Volkskrant.nl

1. Bijbeluitspraken Donald Trump grote hit op Twitter

2. Nieuw wapen in strijd tegen muggen

3. Els Borst kwam om het leven door 41 steekwonden

4. Kamer worstelt met Wilders-motie om 'schokkend' geheim overleg

5. Waterschap meldt zwaarste regenval in jaren

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend ontvangen op uw telefoon? Klik hier.

Beeld Bas van der Schot
Meer over