Woede over leugens 'terreurslachtoffer' Madrid

Spanjaarden zijn geschokt over het verhaal van Lorena Candelario, die zich jarenlang valselijk heeft uitgegeven als slachtoffer van de terreuraanslagen op 11 maart 2004..

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Maar naast tranen en woede over het bloedbad dat Spanje zes jaar geleden sociaal en politiek op zijn kop zette, was er vooral ook ongeloof over het verhaal van Lorena Candelario, die zich jarenlang valselijk heeft uitgegeven als slachtoffer van de terreuraanslagen.

De Ecuadoraanse vrouw heeft volgens het Spaanse dagblad El Mundo, dat het bizarre bedrog vandaag aan het licht bracht, ten onrechte duizenden euro’s aan uitkeringen opgestreken. Ook wist zij een gesubsidieerde huurwoning, de Spaanse nationaliteit en een onderscheiding, die haar officieel erkent als terreurslachtoffer, in de wacht weten te slepen.

Gewoon op haar werk

Volgens haar collega’s is Candelario op die zwarte 11 maart 2004 gewoon op haar werk als thuiszorg verschenen in de Madrileense wijk Barajas, kilometers van de stations waar de bommen afgingen. Ook een gezondheidscentrum bevestigt dat Candelario die dag rond 18:40 – elf uur na de aanslagen – in Barajas langskwam voor een behandeling.

Candelario verklaarde aan boord van een van de getroffen treinen te hebben gezeten en klaagde over pijn aan haar schouder. Ook zei last te hebben van rillingen. Maar artsen die haar onderzochten, konden niks vinden, zelfs geen oorsuizingen als gevolg van de ontploffingen.

Daarop trok Candelario naar het La Paz-ziekenhuis, waar ze zich weer diverse keren liet onderzoeken. Tot een dokter posttraumatische stress bij haar constateerde.

Uitkering

Die diagnose bleek voor Candelario voldoende om een uitkering aan te kunnen vragen bij een van de slachtofferorganisaties van ‘11/3’. Maar meer voorrechten volgden na enkele interviews waarin ze aandacht vroeg voor haar situatie als terreurslachtoffer en noodoproepen deed aan onder meer de Spaanse koningin Sofia en premier Zapatero

Even leek Candelario’s leugen te worden blootgelegd, toen het Spaanse nationaal gerechtshof in 2006 een onderzoek tegen haar startte wegens mogelijk simuleren van letsel en bedrog. Haar advocaat wist echter met een verwijzing naar haar medisch dossier verdere justitiële stappen te voorkomen.

Nu Candelario toch is ontmaskerd, zeggen familie en vrienden dat ze slechts ‘een bedragje heeft willen verdienen aan de (Spaanse) staat’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al aangekondigd het haar uitgekeerde geld terug te vorderen.

Overigens is Candelario niet het enige ‘valse slachtoffer’ van de treinaanslagen in Madrid. Justitie erkende donderdag onderzoek te doen naar ‘20 tot 30 personen’ die aanvankelijk werden aangemerkt als slachtoffers, maar tegen wie later bedenkingen zijn ontstaan. Maar geen van hen, wordt verzekerd, heeft het zo bont gemaakt als Candelario.

Lorena candelario (El Mundo.es) Beeld
Lorena candelario (El Mundo.es)
Meer over