Woede over gijzeling waarnemers

Het vasthouden van Europese waarnemers door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne leidt tot boze reacties. 'Weerzinwekkend', noemt de Duitse regering de actie.

BERLIJN/SLAVJANSK - Onrust in Oekraïne

Het paraderen van gegijzelde Europese waarnemers door pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne is 'weerzinwekkend', volgens de Duitse regering. 'Het is een schending van elke gedragsnorm en tast de waardigheid van de slachtoffers aan', zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zondag. Het waarnemersteam staat onder Duitse leiding.

Acht militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werden vrijdag vastgenomen door pro-Russische opstandelingen. Zondag werden zeven van hen aan de pers getoond in de stad Slavjansk in het oosten van Oekraïne. De achtste, de Zweed Thomas Johansson, was vrijgelaten op medische gronden, zo deelde de woordvoerster van de burgemeester van Slavjansk mee. Johansson heeft suikerziekte.

De waarnemers werden door mannen in camouflagepak binnengebracht in het gemeentehuis van Slavjansk, waar de persconferentie plaatsvond. De leider van het team, de Duitse kolonel Axel Schneider, zei dat de waarnemers op een diplomatieke missie waren en niet bezig waren met spionage voor de NAVO, zoals de opstandelingen beweren.

Schneider zei dat de gijzelaars goed worden behandeld. 'De burgemeester van deze stad heeft ons zijn bescherming aangeboden en hij beschouwt ons als zijn gasten', aldus de Duitse kolonel. 'Ik kan u vertellen dat het woord van de burgemeester een erewoord is. Er is ons geen haar gekrenkt.'

Burgemeester Ponomarev heeft met steun van de pro-Russische rebellen het gezag in Slavjansk overgenomen. De stad heeft zich ontwikkeld tot bolwerk van de separatistische beweging in het oosten van Oekraïne.

Schneider zei te beseffen dat Ponomarev de gegijzelde waarnemers kan gebruiken als wisselgeld in de onderhandelingen met de regering in Kiev. 'Onze aanwezigheid in Slavjansk is zeker een politiek instrument voor de mensen die het hier in de regio voor het zeggen hebben', zei hij.

Ponomarev zei zaterdag dat de OVSE-waarnemers kunnen worden geruild tegen pro-Russische activisten die in Kiev gevangen zitten. Schneider heeft geen idee wanneer zijn mensen vrijkomen. Door hun gijzelnemers worden ze 'krijgsgevangenen' genoemd.

Nieuwe strafmaatregelen die naar verwachting deze week door de Verenigde Staten worden ingesteld tegen Rusland, treffen de kring rond de Russische president Vladimir Poetin. Dat heeft het Witte Huis zondag bekendgemaakt. De VS stellen de sancties in vanwege de Russische acties ten aanzien van Oekraïne.

Ook de Europese Unie overweegt meer strafmaatregelen in te stellen. Vandaag komen in Brussel de ambassadeurs van de 28 lidstaten van de EU bijeen om te overleggen over uitbreiding van de sanctielijst. 'Hoe meer namen we toevoegen aan die lijst, des te pijnlijker het is voor de Russische economie', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

pagina 19 Sancties komen dichter bij Poetin

undefined

Meer over