Woede om leugens 'slachtoffer' treinaanslagen Madrid

Duizenden Spanjaarden hebben met een moment van stilte, een bloemenhulde of herdenkingsmuziek donderdag de 192 doden en ruim 2.000 gewonden van de treinaanslagen in Madrid, op 11 maart 2004 herdacht.

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

De Ecuadoraanse vrouw heeft volgens het Spaanse dagblad El Mundo, ten onrechte duizenden euro’s aan uitkeringen opgestreken. Ook wist zij een gesubsidieerde huurwoning, de Spaanse nationaliteit en een officiële erkenning als terreurslachtoffer, in de wacht te slepen.

Volgens haar collega’s is Candelario op die zwarte 11 maart 2004 gewoon op haar werk in de thuiszorg verschenen in de Madrileense wijk Barajas, kilometers van de stations waar de bommen afgingen. Ook een gezondheidscentrum bevestigt dat Candelario die dag rond 18.40 – elf uur na de aanslagen – in Barajas langskwam voor een behandeling.

Rillingen

Candelario verklaarde aan boord van een van de getroffen treinen te hebben gezeten, klaagde over pijn aan haar schouder en zei last te hebben van rillingen. Maar artsen die haar onderzochten, konden niks vinden, zelfs geen oorsuizingen als gevolg van de ontploffingen.

Daarop trok Candelario naar het La Paz-ziekenhuis, waar ze zich weer diverse keren liet onderzoeken. Tot een dokter posttraumatische stress bij haar constateerde.

Die diagnose bleek voor Candelario voldoende om een uitkering te kunnen aanvragen bij een van de slachtofferorganisaties van ‘11/3’. Maar meer voorrechten volgden na enkele interviews waarin ze aandacht vroeg voor haar situatie en noodoproepen deed aan onder meer de Spaanse koningin Sofia en premier Zapatero

Simuleren van letsel

Even leek Candelario’s leugen te worden blootgelegd, toen het Spaanse nationaal gerechtshof in 2006 een onderzoek tegen haar begon wegens mogelijk simuleren van letsel en bedrog. Haar advocaat wist echter met een verwijzing naar haar medisch dossier verdere justitiële stappen te voorkomen.

Nu Candelario toch is ontmaskerd, zeggen familie en vrienden dat ze slechts ‘een bedragje heeft willen verdienen’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al aangekondigd het aan haar uitgekeerde geld te zullen terugvorderen.

Overigens is Candelario niet het enige ‘valse slachtoffer’ van de treinaanslagen . Justitie doet onderzoek naar ‘20 tot 30 personen’ die aanvankelijk werden aangemerkt als slachtoffers, maar tegen wie later bedenkingen zijn ontstaan. Maar geen van hen, wordt verzekerd, heeft het zo bont gemaakt als Candelario.

Meer over