WMO: 2011 was een warm jaar

2011 was een warm jaar. Sinds de metingen in 1850 begonnen, is maar tien keer een warmer jaar waargenomen. Overigens was het hele begin van deze eeuw opvallend warm. Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vandaag.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens de weerkundigen is 2011 tevens het warmste jaar ooit waarin sprake was van het La Niña-effect, dat een verkoelende werking heeft. Afgelopen jaar was er ook sprake van zeer veel extreme situaties. Alle continenten hadden last van behoorlijke overstromingen, terwijl het oosten van Afrika en Noord-Amerika juist kampten met droogte.

Daarnaast groeide er erg weinig nieuw poolijs aan in de relatief warme wintermaanden. En al telde het jaar weinig tropische cyclonen, de Verenigde Staten werden wel getroffen door een flink aantal tornado's. 2011 was een van de meest destructieve jaren tot nog toe voor de VS.

De WMO meldde ook dat de jaren 2001-2010 het warmste decennium tot nog toe vormden op alle continenten. Negen van de tien jaren zijn in de top tien van warmste jaren terechtgekomen. Het warmste jaar was 2010, gevolgd door 2005. Gemiddeld was het in het eerste decennium van deze eeuw 0,46 graden Celsius warmer dan de 14 graden Celsius die normaal gemiddeld op de lange termijn wordt gemeten.

Hoog tempo
Het tempo waarin de aarde opwarmt, is volgens de meteorologen opmerkelijk. De wereld warmde tussen 1881 en 2010 gemiddeld per decennium 0,06 graden Celsius op. Sinds de jaren '70 is dat echter 0,17 graden Celsius per decennium.

'Deze bevindingen bewijzen dat klimaatverandering nu gaande is en geen dreiging is voor een verre toekomst', zei Michel Jarraud, secretaris-generaal van de WMO. 'De wereld warmt op door menselijke activiteit. Dit veroorzaakt verregaande en onomkeerbare gevolgen voor onze aarde, de atmosfeer en de oceanen.'

Meer over