WK-vooruitblik van de dag: 'VS zitten niet te wachten op een schandvlek'

Charles Bromet, voetbalverslaggever van de Volkskrant, geeft elke dag een vooruitblik op het WK. Vandaag: Verenigde Staten - Duitsland, om 18.00 uur (Nederlandse tijd) in Recife.

Charles Bromet
Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinsmann Beeld anp
Amerikaanse bondscoach Jürgen KlinsmannBeeld anp

Vertel nog eens over `het bedrog van Gijon'? Daar hoor je namelijk helemaal niks over.
Ja, doe maar cynisch. Voetbal kent een rijke historie en de verhalen uit de schatkamer van het WK mogen zo nu en dan best worden afgestoft. Toen Benfica een paar weken geleden in de finale van de Europa League stond, hebben we allemaal weer geschreven over `de vloek van Bela Guttmann'. Sterker nog: door de zege van Sevilla zal dat verhaal nog wel een tijdje meekunnen.

Goed, goed, `het bedrog van Gijon' graag.
We moeten terug naar het WK van 1982. Het toenmalige West-Duitsland en Oostenrijk speelden tegen elkaar. Algerije had een dag eerder gewonnen van Chili. Een West-Duitse overwinning met één of twee doelpunten verschil zou zowel Oostenrijk als West-Duitsland naar de volgende ronde brengen. Duitsland kwam al vroeg op voorsprong door een doelpunt van de voetballer met de beste bijnaam ooit - Horst Hrubesch, `das Ungeheuer' (het monster). En daarna werd de bal rondgetikt tot de 90 minuten vol waren. Algerije kon naar huis. Er werd schande van gesproken. En terecht.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

En wat heeft dat allemaal te maken met Verenigde Staten - Duitsland?
Beide landen hebben vier punten gehaald uit de eerste twee groepswedstrijden. Spelen ze gelijk, dan zijn beide door. Want Ghana en Portugal hebben slechts één punt en kunnen beide groepsgenoten dan niet meer achterhalen.

Kunnen we een salonremise verwachten?
Beide coaches, Klinsmann (VS) en Löw (Duitsland), hebben gezegd van niet. En als je naar de kwaliteit in de Duitse selectie kijkt en naar de volksaard van de Amerikanen, dan lijkt een salonremise wel het laatste dat we mogen verwachten. Overigens was Amerika al bijna door geweest, ware het niet dat de ploeg van `Klinsi' in de slotminuut van het duel tegen Portugal nog de onverwachte gelijkmaker moest incasseren.

Duitse bondscoach Joachim Löw Beeld epa
Duitse bondscoach Joachim LöwBeeld epa

Nog even over Klinsmann en Löw. Löw was de assistent van Klinsmann tijdens het WK van 2006 in Duitsland. Beiden zijn goed bevriend. Na het vertrek van Klinsmann heeft Löw het roer overgenomen. Dus toch een salonremise?
Leuk geprobeerd, maar dat gaat niet gebeuren. Het zou ook niet gepikt worden in eigen land. Duitsland is toernooifavoriet, de VS voetballen al twee wedstrijden open en vrijuit: die zitten niet te wachten op het veroorzaken van een schandvlek in de internationale voetbalgeschiedenis. Die gaan gewoon vol voor hun eigen kans.

Goed, is dat ook opgehelderd. Kom nu maar door met die voorspelling.
Duitsland wint. Na een boeiend gevecht. Met best wel redelijk overtuigende cijfers. 3-1 dus voor de Duitsers.

Meer over