WK voor Van Bommel steeds verder weg

Aaaaah. Een val, een schreeuw, een kapotte enkel, een gebroken illusie. Bizar is het lot van Mark van Bommel in Oranje....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Vandaag moet blijken hoe ernstig de kwetsuur is, maar de 28-jarige Limburger is waarschijnlijk zeker twee maanden uitgeschakeld, juist nu hij zich een plaats had verworven in de basisploeg van Frank Rijkaard bij Barcelona. En bij het Nederlands elftal, waar hij bekritiseerd was door bondscoach Van Basten, was hij na vijf maanden afwezigheid terug.

De nieuwelingen Ellery Cairo en Kew Jaliens waren door blessures toegevoegd aan de selectie voor de oefenwedstrijd van zaterdag tegen Italië, maar de ogen waren bijna exclusief gericht op Van Bommel. Flitsers van fotocamera’s zetten hem in het licht toen hij veld opliep voor de eerste training van de voorbereiding op het WK.

Anderhalf jaar onder Van Basten had hem weinig goeds gebracht. Hij was opgeroepen, gewisseld en uiteindelijk verdwenen uit de selectie, na het duel met de Roemenen in juni. Hij verdedigde niet genoeg mee. Hij moest beter omschakelen, zoals dat tegenwoordig heet, en de lessen van Van Basten opslaan in zijn hoofd. De meeste discussie over Oranje, dat zich gladjes plaatste voor het WK, ontstond over een speler die nooit meer meedeed.

Vrijdag legde Van Basten uit dat Van Bommel bij Barcelona goed bezig is. Hij moest alleen nog even geduld betrachten, want de trainer zag nog geen aanleiding zijn eerste of tweede keus als rechtshalf, Landzaat of Sneijder, thuis te laten. Maar toen viel Sneijder weg en kreeg Van Bommel het verzoek zich te melden in Noordwijk.

In zijn hoofd had het gedonderd en gebliksemd, maar Van Bommel was blij met deze kans.

Op hem werd meer gelet, ook vanaf de perstribune. Het ontbrak er nog maar aan dat zijn acties werden geturfd: goed, matig, slecht.

En toen, na een uur, was daar dat ongelukje in de middencirkel tijdens het partijspel: een moeilijke aanname van Van Bommel. Boateng dacht dat hij de bal kon bemachtigen, maar hij gleed uit en klapte met zijn rechterknie de linkerenkel van Van Bommel dubbel. Ook Boateng haakte daarna af.

‘Jongens in de buurt hoorden een knak’, zei bondscoach Van Basten. ‘Voetbal blijft een contactsport.’

De vraag kon ook zijn of hier psychologie meespeelde. Sporters die zich ten koste van veel willen bewijzen, voelen soms electriciteit door hun lichaam schieten. Van Basten dacht dat het daarmee niets te maken had. ‘Mark was relaxt in het trainingskamp aangekomen. Hij had zin om te trainen. Ik had geen problemen met hem. We discussieerden alleen over voetbal. De bedoeling was dat we later deze week zouden praten.’

Van Bommel, 34-voudig international, speelde nog nooit een eindtoernooi. De vraag of hij het WK haalt, is nu nog moeilijker te beantwoorden dan voor vandaag. De trein van Oranje dendert door. In de coupé van Van Bommel blijft het voorlopig duister.

Meer over