WK-moment van de dag: Welke overtreding is het ergst?

Dagelijks kiest voetbalverslaggever Charles Bromet (@CBromet) zijn WK-moment van de dag. Deze keer: de elleboogstoot van de Fransman Mamadou Sakho.

Charles Bromet
Mamadou Sakho (L). Beeld afp
Mamadou Sakho (L).Beeld afp

Welke aanslag zou de doorsnee profvoetballer het meeste vrezen? De elleboogstoot, de doodschop of de beet in zijn schouder?

Die vraag borrelde zomaar op tijdens het kijken naar Ecuador - Frankrijk. De wedstrijd was amper begonnen of Mamadou Sakho velde Segundo Castillo met een onvervalste elleboogstoot. Soms heb je een twijfelgevalletje, maar dit was een echte. Baf! Pak aan! Het werd niet waargenomen, dus ook niet bestraft.

Wat het incident saillant maakte, is dat Sakho een speler is van Liverpool. U weet wel, de werkgever van die schizofrene Uruguayaan die moet vrezen voor een fikse schorsing nadat hij het vlees van Giorgio Chiellini kwam snijden, met zijn voortanden. En dan was het nog niet eens zondag.

Ik heb even gekeken: alleen in het hypothetische geval dat Simon Mignolet donderdag mag keepen bij de Belgen, bestaat de mogelijkheid dat drie contractspelers van Liverpool op drie opeenvolgende WK-avonden over de schreef gaan. Dat zou de negatieve publiciteit voor de club compleet maken. Al zijn ze daar wel wat gewend inmiddels.

Laag en weerzinwekkend
Even terug naar de openingsvraag van dit stukje. Die is bewust een beetje provocatief bedoeld. De hele wereld heeft zich de afgelopen anderhalve dag druk gemaakt om Suárez. En terecht. Bijten, dat zie je namelijk niet vaak op het voetbalveld. Het is laag. Het is weerzinwekkend. En het is onmogelijk om er géén mening over te hebben. Ook dat bleek wel.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld

Maar hoe vaak zie je een voetballer zijn tegenstander achtervolgen, om hem daarna te vellen met een elleboog in de rug? Alex Song deed het bij Mario Mandzukic. De Braziliaan Thiago Silva ontsnapte aan rood voor een veel te grove overtreding op de Mexicaan Javier Hernandez, die hij bijna ongelukkig schopte.

Maar doodschoppen en elleboogstoten zijn net zo ingeburgerd als dat eeuwige 'Eye of the Tiger' uit de speakers als ploegen het veld betreden. Of als latje trappen als pauzeact. We roepen eens `foei'. Er wordt eens een sanctie uitgedeeld. Maar Twitter loopt er niet vol mee. De rode kaart van Ecuador-speler Antonio Valencia voor de tackle op de Fransman Lucas Digne is daar een goed voorbeeld van. Sommigen herkennen er al niet eens meer een doodschop in.

Donderdag hoort Suárez welke straf de disciplinaire commissie van de FIFA hem zal opleggen. Iedereen zal de oren spitsen. Er zal volop aandacht voor zijn. En als de FIFA de juiste strafmaat bepaalt, zal er instemmend geknik zijn. Misschien ook wel van Thiago Silva, die zelf een schorsing van minimaal drie wedstrijden had verdiend.

Maar Suarez deed iets wat we niet kennen op het voetbalveld. Ja, alleen van hem. Dat dan weer wel.

Luis Suárez vandaag in zijn hotel in Natal, Brazilië. Beeld ap
Luis Suárez vandaag in zijn hotel in Natal, Brazilië.Beeld ap
Meer over