WK-moment van de dag: 'La Roja, jullie verdienen een waardig afscheid'

Dagelijks kiest voetbalverslaggever Charles Bromet zijn WK-moment van de dag. Dit keer maakt hij nog één keer een diepe buiging voor Spanje.

Charles Bromet
Spanje viert het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010. Beeld AFP
Spanje viert het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010.Beeld AFP

Het begon in 2008, tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Spanje toonde zijn nieuwe gezicht voor het eerst aan de wereld en imponeerde met tiki-taka. Op een middenveld vol spelers die zich het combinatiespel meester hadden gemaakt stond de genaturaliseerde Braziliaan Marcos Senna de orde te bewaken. Ook zijn rol mag niet onderschat worden.

Fernando Torres besliste de finale tegen Duitsland met een subtiel stiftballetje en Spanje was de ploeg om van te houden. Er werd geweldig gevoetbald. Spanje had Silva, Iniesta, Xavi en Fabregas, die toen vooral invaller was. Er was zoveel om als liefhebber van te houden, dat het succes dat volgde voelde als iets dat Spanje toekwam.

In 2010 werden ze volkomen terecht wereldkampioen. Hoewel de cijfers misschien niet overvloedig oogden - er werd in de knock-outfase steeds met 1-0 gewonnen - was het spel nog altijd van imponerende klasse. Net als twee jaar daarvoor in Wenen heerste Spanje ook in Johannesburg in de finale tegen Oranje.

Twee jaar geleden was er de derde hoofdprijs op rij: de Europese titel in Kiev, na een zeldzaam eenzijdige finale tegen Italië (4-0). Opnieuw waren zij de besten. Jordi Alba was er nu bijgekomen als veelvuldig opkomende linksback. Hij scoorde in die finale.

Vorig jaar, in Israël, werd de nieuwe generatie internationals Europees kampioen. Tijdens het jeugd-EK werd in de finale ook met Italië afgerekend. Wonderlijk genoeg met dezelfde cijfers: 4-0. Thiago Alcantara en Isco stalen de show op het toernooi waar Jong Oranje een te vaal elftal had om tot de eindstrijd door te dringen.

Casillas viert het Europees kampioenschap in 2008. Beeld AFP
Casillas viert het Europees kampioenschap in 2008.Beeld AFP
Zo was het in 2010 in Johannesburg. Casillas die de bal uit de lucht grijpt en Robin van Persie het nakijken geeft. Beeld reuters
Zo was het in 2010 in Johannesburg. Casillas die de bal uit de lucht grijpt en Robin van Persie het nakijken geeft.Beeld reuters
Casillas en het Spaanse team vieren het wereldkampioenschap in 2010. Beeld AFP
Casillas en het Spaanse team vieren het wereldkampioenschap in 2010.Beeld AFP

Dit stukje is bedoeld als een diepe buiging voor een selectie van zeldzame klasse. Ze hebben het beeld van het internationale voetbal de laatste jaren bepaald. Ook in clubverband, waar de jongens van Barcelona (die vooral) en Real Madrid gezichtsbepalend waren.

Het was geweldig om te zien. Ik had het enorme voorrecht erbij te zijn in Wenen (in 2008), in Johannesburg (in 2010) en in Kiev (in 2012). Nu zie ik thuis vanaf de bank de beelden uit Rio de Janeiro. Chili, ook een schitterend elftal, is na Oranje de tweede ploeg die het grote Spanje een nederlaag toebrengt op dit WK.

Het is over en uit voor de waardige coach Del Bosque. Voor de geweldige keeper Casillas, die dit toernooi een karikatuur van zichzelf is geweest. Zijn ondergang roept die van de Italiaanse aanvoerder Fabio Cannavaro in 2010 in herinnering. Je wilt je helden niet zien lijden, maar waardig afscheid zien nemen. Dat lukt helaas niet altijd.

De Spanjaarden vieren het Europees kampioenschap in 2012. Beeld AFP
De Spanjaarden vieren het Europees kampioenschap in 2012.Beeld AFP

Het enige dat Del Bosque zichzelf misschien mag aantrekken, is dat hij de rol van de genaturaliseerde Braziliaan Diego Costa volkomen verkeerd heeft ingeschat. Hij voegde niets toe, zoals zoveel echte spitsen niet pasten in het tiki-taka, het eeuwig combineren.

Velen waren er klaar mee. Mij heeft het te lang te veel plezier geschonken om er ook maar iets kwaads over te zeggen. Het enige dat je op een moment als dit kunt doen, is je hoed afnemen voor misschien wel de beste verzameling voetballers uit de historie van het voetbal.

Jongens van La Roja: mijn dank is groot. Jullie waren de vaste toernooifactor, op de best denkbare manier. Het laatste dat jullie verdienen is het soms zielige leedvermaak op Twitter. Maak er in elk geval nog een waardig afscheid van, straks in de laatste groepswedstrijd tegen Australië. Er staat een nieuwe generatie klaar. De opvolging is goed verzorgd. Adios!

Charles Bromet is sportverslaggever van de Volkskrant. Twitter: @cbromet

Spaanse supporters zien met lede ogen aan hoe Spanje wordt uitgeschakeld door de Chilenen. Beeld ap
Spaanse supporters zien met lede ogen aan hoe Spanje wordt uitgeschakeld door de Chilenen.Beeld ap
Meer over