WK-ganger of Google-spits: soms vallen ze zo uit de lucht

Uit het niets dook Bartholomew Ogbeche onlangs op bij Cambuur, om de ploeg in zijn eerste wedstrijd langs Heerenveen te helpen. Aangewaaide voetballers zijn niet altijd zo'n succes.

Bartholomew Ogbeche: Hotelgast met 'Torinstinct'

De regen klettert tegen de ramen van het WTC Hotel in Leeuwarden. Bartholomew Ogbeche kijkt uit over de stad. Met zijn vriendin en zoontje verblijft hij een paar dagen in Friesland. Hij staat in de belangstelling van een paar clubs en wil zijn oude trainer Dwight Lodeweges, die hij nog kent van zijn tijd in de Verenigde Arabische Emiraten, om raad vragen.

Ogbeche is 29 jaar heeft een erelijst om u tegen te zeggen. Hij speelde met Nigeria op het WK van 2002 en voor clubs als Paris Saint-Germain en Middlesbrough. De laatste maanden zit de klad erin bij de spits. Hij moet belangrijke keuzen maken en hoopt dat Lodeweges hem daarbij kan helpen. Maar de trainer van Cambuur zoekt ook nog een afmaker voor zijn ploeg. En laten de beloften van Cambuur nou net een oefenwedstrijd spelen tegen Go Ahead Eagles. Directeur Gerard van den Belt zoekt op YouTube nog snel even naar beelden van Ogbeche. Tot zijn eigen verbazing ziet hij hem als speler van PSG een assist op Ronaldinho geven.

Ogbeche scoort tegen Go Ahead binnen een uur vijf keer en Van den Belt weet niet hoe snel hij een contract tevoorschijn moet toveren voor de Nigeriaan. Als die een paar dagen later ook nog het openingsdoelpunt maakt in de derby tegen Heerenveen, is Ogbeche in één klap de nieuwe held van Cambuur, een club waar hij een paar dagen eerder nog nooit van had gehoord.

Istvan Bakx: Google-spits

Is dat even balen. Trainer Hein Vanhaezebrouck van KV Kortrijk denkt Wouter Vandendriessche al binnen te hebben, maar die kiest op het laatste moment toch voor Oostende. Nu zit de trainer, vlak voor het begin van het seizoen 2007-2008, zonder linkerspits. Wanhopig tuurt hij naar het scherm van zijn computer. Dan tikt hij 'linkerspits' in als zoekterm op Google. Hij komt uit bij een positief wedstrijdverslag over Istvan Bakx, aanvaller bij het Zeeuwse Hoek. Vanhaezebrouck kent die naam nog uit scoutingsrapporten. Hij belt wat rond en besluit dan dat hij de aanvaller niet kan laten lopen.

Het blijkt een gouden greep. Bakx scoort aan de lopende band en wordt door bondscoach Foppe de Haan zelfs geselecteerd voor Jong Oranje. Aan journalisten vertelt Vanhaezebrouck trots hoe hij Bakx op het spoor is gekomen: via internet. Vanaf dat moment is er geen houden meer aan, iedereen spreekt over de 'Google-spits'.

Bakx komt er nooit meer vanaf, die bijnaam. Hij is er niet trots op, maar leert ermee leven. 'De trainer heeft weleens gezegd: 'Had ik maar nooit naar buiten gebracht hoe we jou hebben gevonden, dan hadden we dat gezeik over Google niet gehad.' Maar ach, ik vind het ook wel grappig. Met dit verhaal haal ik wel de geschiedenisboeken.'

Reinaldo: Verdwaalde WK-ganger

Het moet een merkwaardig moment zijn geweest, in 1987, toen Telstar-trainer Cor van der Hart de band in de videorecorder duwde. Was het waar wat hij zag? Was dat echt José Reinaldo de Lima Pereira, dertigvoudig international van Brazilië, bijgenaamd De Koning, die zich aanbood bij de bescheiden club uit Velsen-Zuid?

Ja, het was waar. In een poging de interesse van potentiële werkgevers in Europa te wekken, had de spits een compilatie van de vele hoogtepunten uit zijn carrière samengesteld. Een paar doelpunten op die band kwamen Telstar bekend voor. Het waren de elf doelpunten die Reinaldo namens het Braziliaanse elftal had gescoord.

Nog voordat de 30-jarige aanvaller, actief op het WK van 1978, ook maar één bal heeft geraakt, is het een komen en gaan van cameraploegen op Sportpark Schoonenberg. Op 20 september 1987 is het zover: Reinaldo debuteert voor de Witte Leeuwen in een uitwedstrijd tegen Vitesse. Puffend en steunend haalt hij het einde. De Braziliaan blijkt nauwelijks nog conditie te hebben. Bovendien heeft hij de knieën van een 80-jarige.

Een lang leven is de WK-ganger op Sportpark Schoonenberg dan ook niet beschoren. Na een handvol wedstrijden wordt Reinaldo op het vliegveld naar Brazilië gezet. Daar wordt hij in 1996 opgepakt met 600 gram cocaïne in zijn auto.

Hyun-Jun Suk: Op geleende schoenen

'Sukkie' noemen ze hem bij Ajax, de jongen die elke dag langs de kant van het trainingsveld staat. Hyun-Jun Suk heet hij voluit en wanhopig probeert hij trainer Martin Jol met handen en voeten duidelijk te maken wat hij wil: een proeftraining bij Ajax. Suk heeft namelijk een droom: de Gouden Bal winnen. Daarvoor heeft hij zelfs zijn studie opgegeven.

De opportunistische Jol heeft er wel oren naar en laat Suk opdraven voor een testwedstrijd. Hoewel hij te laat komt, en op geleende schoenen moet spelen, grijpt de Zuid-Koreaan zijn kans. Daarna zet hij zijn handtekening onder een contract en maakt hij op 3 februari 2010 zijn debuut in de wedstrijd tegen Roda JC. Het publiek, dat zijn voorgeschiedenis kent, schatert het uit. 'Alle ballen op Suk' is het credo in de Arena.

Suk speelt drie wedstrijden voor Ajax. Dan vertrekt Jol en volgt Frank de Boer hem op. De nuchtere NoordHollander gelooft het wel met die rare Koreaan en verbant hem naar Jong Ajax. Vanaf dat moment raakt de Gouden Bal steeds verder uit het zicht voor Suk. Via FC Groningen en CS Marítimo uit Portugal komt hij in Saoedi-Arabië terecht. Daar slijt 'Sukkie' tegenwoordig zijn dagen als aanvaller van Al-Ahli.

Glenn Kwidama: Tropische verrassing

Glenn Kwidama heeft een prima leven op Curaçao. Overdag werkt hij als bankemployé in Willemstad, in de avonduren speelt hij bij zijn voetbalclub Undeba als linksbuiten. Dan komt de oefenwedstrijd tegen Feyenoord, dat op het eiland een trainingskamp heeft belegd. Undeba wint verrassend met 2-1.

De winnende treffer komt van Kwidama, die bovendien indruk maakt met een paar machtige sprints. Als Feyenoord-trainer Ab Fafié navraag doet, hoort hij dat de aanvaller de 100 meter in minder dan 11 seconden kan lopen en daarom luistert naar de bijnaam De Zandhaas. De oefenmeester weet genoeg: Kwidama moet naar de Kuip komen.

Internet bestaat nog niet. Supporters horen de mooiste verhalen over een nieuwe tropische verrassing. Nog diezelfde zomer blijkt dat Fafié misschien iets te enthousiast is geweest. Oké, Kwidama is snel, maar regelmatig vergeet hij tijdens zijn indrukwekkende rushes de bal mee te nemen. Logisch, op de Antillen is Kwidama gewend om op zand te spelen. Aan gras kan hij maar moeilijk wennen.

Toch mag 'Kiwi' debuteren op het Rotterdam AD Toernooi. Hij krijgt twee ballen, maar die stuiteren beide van zijn voet. Later, als hij als invaller mag opdraven tegen Heracles, doet hij dat zo slecht dat Fafié hem terugwisselt. Het is de laatste wedstrijd van 'Kwidrama' in het Feyenoordshirt. Als hij al lang en breed weer op Curaçao zit, ploft bij Feyenoord nog een telefoonrekening op de mat van enkele tienduizenden guldens.

Sion Kyle: Campingvoetballer

Op een dag in de zomer van 2012 komt een wat verwilderde jongen met een rugzak aan fietsen bij de training van FC Dordrecht. Zijn naam is Sion Kyle en hij is naar eigen zeggen een linksbenige rechtsbuiten met een goed schot.

Een paar dagen eerder heeft hij de boot genomen van Hull naar Hoek van Holland. Vanaf daar loopt hij, in een acht uur durende tocht, naar het centrum van Rotterdam. Met de fiets die hij ondertussen van een zwerver heeft gekocht, bereikt hij vervolgens het stadion van Dordrecht. Daar vertelt hij zijn verhaal aan technisch manager Marco Boogers.

Kyle gruwelt bij het idee dat hij zijn leven lang als loodgieter moet werken, vandaar zijn expeditie. 'En mocht het mislukken, dan heb ik in elk geval een mooi verhaal voor in de pub', zegt hij tegen Boogers. Die kan de wilskracht van het ventje waarderen. En ach, bij Dordrecht zijn ze wel gewend aan vreemde kostgangers. Kyle krijgt een kans.

De aanvaller, die 's nachts in een tentje op een camping in De Biesbosch slaapt, pakt die met beide handen aan. Hij mag blijven en staat bij de A1 en de beloften regelmatig in de basis. Toch blijkt dat niet voldoende. Zonder contract, maar met een mooi verhaal voor in de kroeg, keert Kyle terug naar Wales.

undefined

Meer over