Witte Huis warzone

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossinne Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld .
Beeld .

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv:

Op het jaarlijkse Met Gala, hét kunst-, couture- en designfestijn, benadrukte Madonna maar weer eens hoezeer zij boven op de stijlzaken zit. Al toonde zij met dit strijdkleed ook een boodschap: 'We zijn in oorlog - en de vijand woont in Washington.' Madonna opperde eerder al eens dat het Witte Huis met Donald Trump erin best opgeblazen mag worden. De Amerikaanse president vindt, op zijn beurt, de megaster een toonbeeld van slechte smaak. Laten we straks inzoomen op dat laatste. Eerst even dit: de burger in camouflagekledij stamt uit de tijd van de Vietnamoorlog. Hippen droegen legergroen, als symbool van vrede en uit sympathie voor de overzeese militair. Tegenwoordig is het soldatentenue zeer modisch - behalve in Syrië, daar is het gewoon werkkleding waarin je gevaar loopt. De legerjurk van Mads is ontworpen door Jeremy Scott - samen met Bas Kosters en Walter van Beirendonck een van mijn lievelingsontwerpers vanwege hun dwarsheid. Zo zie ik deze galajapon ook: een kloek statement, want van de smaakpolitie krijgt ze natuurlijk een vette nul. De sleep, geïnspireerd op een camouflagenet, vind ik niets minder dan briljant. Het geheel bewijst weer eens hoe onverschrokken Madonna is op de rode loper. Het enige waar ik niet van ben, is die complete sm-kelder die ze omhangt. En van vingerloze handschoenen word ik bang.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire:

De Engelse koning Richard II wordt alom beschouwd als de bedenker van de katoenen zakdoek - hij mocht er in de 14de eeuw graag de koninklijke kokkerd in snuiten. Die zakdoek heeft het inmiddels moeten afleggen tegen de papieren variant; de zakdoek van stof treffen we in feite alleen nog aan als pochet. Prima, want iedere man knapt daarvan op, zelfs Sean Spicer, de pinokkio van het Witte Huis die steevast een strakke witte streep trekt boven zijn nogal wijde borstzak.

Toch een kleine opmerking hierbij, gerelateerd aan de belangrijkste pijler onder je kleding: proportie. De man die klein van stuk is, maar rond van postuur, moet zijn silhouet niet breken met horizontale lijnen, doch verlengen met verticale. Ik zou Spicer daarom de Italiaanse manier willen adviseren, waarbij de pochet in de borstzak wordt gepropt met het midden als diepste punt. Daarmee creëer je een lenige, bloemige vorm boven je borstzak - oudere lezers zullen hem herkennen van Fred Astaire.

Wat Spicer overigens wel goed doet: hij stemt de pochet af op zijn overhemd, niet op de stropdas. Een pochet met hetzelfde patroon als de stropdas archiveren we onder de T van Te bedacht, wat weer valt onder de categorie D van Doe ook maar niet een riem in hetzelfde materiaal als je schoen.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over