Witte Huis streeft naar meer armslag voor FBI

Een dag voor de heropening van het Olympisch Park in Atlanta heeft president Clinton het Amerikaanse Congres verzocht de FBI meer bevoegdheden te geven om terroristen op te sporen....

TIM OVERDIEK; OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondenten

Oscar Garschagen

Tim Overdiek

WASHINGTON/ATLANTA

Na de bomaanslag in de hoofdstad van Georgia en de vermoedelijke sabotage van TWA Vlucht 800 heeft Clinton gisteren een 'anti-terrorisme-top' belegd met de Republikeinse en Democratische leiders van het Congres en de leiding van federale politiedienst.

Clinton wil dat de FBI het recht krijgt om met ruim geformuleerde onderzoekbevelen de telefoongesprekken af te luisteren van mogelijke verdachten, ook al hebben zij nog geen strafbare feiten begaan. Hij wil ook dat het leger kan worden ingezet als er aanslagen zijn gepleegd waarbij gebruik is gemaakt van chemische of biologische wapens.

En de president heeft voorgesteld de producenten van explosieven te verplichten chemicaliën toe te voegen, die het opsporen van de herkomst van een bom vergemakkelijken.

Deze voorstellen werden eerder dit jaar door het Congres afgewezen, maar Republikeinen en Democraten blijken na 'Atlanta' bereid alsnog met de president samen te werken.

Na de aanslag in Oklahoma City deed Clinton vergaande voorstellen, die door een coalitie van linkse Democraten en rechtse Republikeinen werden afgewezen.

Het verzet spitste zich toe op het vergroten van de afluisterbevoegdheden van de FBI, die te veel ongecontroleerde macht zou krijgen om het privé-domein van de burgers te betreden.

Na de afluisterschandalen in de jaren zestig en zeventig stelde het Congres beperkingen aan het recht van de FBI telefoongesprekken af te luisteren. Burgerrechtenorganisaties hebben opnieuw gewaarschuwd voor misbruik.

Onder druk van de invloedrijke organisatie van wapenbezitters, de National Rifle Association, verzetten bovendien Republikeinen zich tegen het voorstel de herkomst van explosieven te vergemakkelijken. Dat zou een inbreuk zijn van het grondwettelijk recht wapens te bezitten.

In dit presidentiële verkiezingsjaar heeft Clinton de aanslag in Atlanta aangegrepen om de eerder verworpen voorstellen opnieuw in te dienen.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Gingrich, en de nieuwe meerderheidsleider in de Senaat, Lott, beloofden Clinton gisteren 'op positieve wijze te zullen samenwerken'.

De Democratische minderheidsleider in de Senaat, Tom Daschle, constateerde gisteren dat de Republikeinen moeten kiezen 'tussen de FBI of de NRA'. Gingrich en Lott lieten doorschemeren te zullen kiezen voor de FBI en als zij hun woord gestand doen betekent dat een ommezwaai.

De grootschalige speurtocht van de FBI naar degene die in de nacht van vrijdag op zaterdag een groene rugzak met drie staven explosieven en spijkers aan de voet van een geluids- en lichttoren in het Olympisch Park plaatste heeft maandag nog niet geleid tot arrestaties. FBI-agent Tubbs zei maandag dat er nog geen verdachten zijn, maar agenten lieten mogelijke getuigen wel politieschetsen zien van een man en een vrouw, die mogelijk meer weten van de aanslag. 'De geschiedenis leert dat ons onderzoek altijd leidt tot een arrestatie', aldus een optimistische Tubbs.

Volgens anonieme FBI-zegslieden zou de belangstelling vooral uitgaan naar een man, gekleed in een militair camouflagepak, die rond één uur 's nachts de alarmdienst waarschuwde met de korte tekst: 'Er ligt een bom in het Centennial Park en die ontploft over dertig minuten'. De bom ging echter 18 minuten later af.

Politiecommissaris Beverly Harvard heeft toegegeven dat de agenten ter plaatse niet tijdig zijn gewaarschuwd door de politiecentrale. De alarmdienst geeft boodschappen door aan de politiecentrale, die vervolgens verantwoordelijk is voor het alarmeren van de agenten. De procedure werkte te traag.

De verdachte rugzak werd toevallig ontdekt door een medewerker van een particuliere bewakingsfirma. Door de vertraging in de centrale kon het plein niet tijdig worden ontruimd. De ironie wil dat in de buurt van de explosie een FBI-busje stond geparkeerd met daarin een speciale deken, waarmee het effect van een explosie ongedaan gemaakt had kunnen worden.

De burgemeester van Atlanta, Bill Campbell, zal vandaag om acht uur plaatselijke tijd het Olympisch Park heropenen. Andrew Young, voormalig ambassadeur bij de VN en dominee, zal een herdenkingsdienst leiden. Het park aan de rand van het centrum van de stad zal worden beveiligd met agenten en werknemers van bewakingsfirma's. Bezoekers worden gefouilleerd en hun tassen zullen worden onderzocht.

Volgens Campbell en Billy Payne, de voorzitter van het organiserend comité zal bij de heropening blijken 'dat de Olympische geest niet door een terrorist kan worden gedood'. Zij zijn ervan overtuigd dat 'de goede, feestelijke sfeer in Atlanta' snel hersteld kan worden.

Meer over