Nieuws

Witte Huis houdt topoverleg met grote bedrijven over chiptekorten

Het Witte Huis houdt maandag topoverleg over het tekort aan chips waarmee wereldwijd de hele industrie te kampen heeft. Vooral de auto-industrie is hard getroffen.

Een display met een 300m-wafer  van chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) in Nanjing, China. Beeld Getty Images
Een display met een 300m-wafer van chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) in Nanjing, China.Beeld Getty Images

Aan het virtuele overleg doen topbestuurders van verschillende grote bedrijven uit binnen- en buitenland mee. Zo schuiven autoconcerns General Motors (GM) en Ford Motor, chipproducenten Intel en NXP Semiconductors, defensiebedrijf Northrop Grumman, Google-moeder Alphabet, Samsung en de grote Taiwanese chipfabrikant TSMC aan.

Het Witte Huis wil de hele Amerikaanse logistieke keten voor chips versterken en zo de productie weer vlot te trekken. De nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan, economisch adviseur Brian Deese van president Joe Biden en handelsminister Gina Raimondo zijn hierbij aanwezig.

Door de chiptekorten hebben grote autobouwers wereldwijd fabrieken moeten stilleggen. Het tekort ontstond omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken, evenals naar spelcomputers.

Verstoord evenwicht

Met name de auto-industrie is hard getroffen omdat die ten tijde van de eerste coronadip de productie verlaagde en chipbestellingen annuleerde. Toen de markt weer aantrok hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat de autobouwers achteraan konden aansluiten. Door deze combinatie van factoren is het evenwicht tussen vraag en aanbod ernstig verstoord, legde Bram Nauta (hoogleraar elektrotechniek aan de Universiteit Twente) eerder al uit aan de Volkskrant.

De pijn in de auto-industrie is het grootst, maar ook andere sectoren hebben tot de dag van vandaag last van de tekorten. Zo leiden de chiptekorten ook tot productievertragingen bij Apple’s nieuwste MacBooks, meldde Nikkei onlangs nog.

In het recent door Biden gepresenteerde infrastructuurplan van ruim 2 biljoen dollar is ook 50 miljard dollar opgenomen voor de Amerikaanse chipindustrie. Met dat geld moet onder meer productiecapaciteit in de Verenigde Staten worden opgebouwd. Onder meer de Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft al aangekondigd een chipfabriek in de VS te willen bouwen en ook Intel wil fabrieken in eigen land bouwen en uitbreiden.

Meer over