Wit-Russische oppositieleider zoekt steun in Moskou

De Wit-Russische oppositieleider Aleksander Milinkevitsj denkt dat de protestbeweging tegen de autoritaire president Aleksander Loekasjenko niet kan slagen zonder steun van Moskou....

ANP/AFP

‘Het is duidelijk dat we zonder Russische steun ons doel niet zullen bereiken. En we willen eraan werken dat deze houding verandert’, aldus Milinkevitsj. Minsk en Moskou werken nauw samen en Loekasjenko weet te overleven dankzij goedkope Russissche gas- en olieleveranties.

De Wit-Russische oppositie accepteert de uitslag van de presidentsverkiezingen niet. Loekasjenko won die zondag met glanzende cijfers. Hij kreeg 82,6 procent van de stemmen. De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde Loekasjenko na afloop met diens overwinning.

‘We hebben sterke banden met democratische krachten in Rusland’, zei Milinkevitsj. ‘En we hopen dat met de tijd ook het Kremlin naar ons zal willen luisteren. We willen legaal aan de macht komen. We vechten voor nieuwe verkiezingen zonder Loekasjenko.’

De veiligheidstroepen hebben inmiddels 250 mensen opgepakt die betrokken waren bij protesten tegen de verkiezingsuitslag, aldus Ales Bilatski van de mensenrechtenorganisatie Vyasna. Volgens hem zijn de meesten veroordeeld tot straffen variërend van twee dagen tot twee weken.

Oppositieactivisten kamperen al vijf dagen op het centrale plein van Minsk. Donderdagmorgen waren er nog tweehonderd demonstranten op het Oktoberplein. De politie heeft de controle rond het plein verscherpt om de bevoorraading van de demonstranten te te stoppen.

Meer over