Wisselende cijfers geven beleggers weinig richting

Stemming

De beurzen in Europa maakten vrijdag even pas op de plaats na een aantal verliesbeurten. De aandelenbeurzen kregen deze week een flink naar beneden bijgesteld groeicijfer van de Amerikaanse economie te verwerken. Ook gaven wisselende cijfers over het consumentenvertrouwen op vrijdag de beurs weinig richting.

Indices

De AEX-index in Amsterdam sloot de handelsweek af op 410,68 punten, nagenoeg onveranderd ten opzichte van de dag ervoor. De Midkap daalde 0,2 procent tot 640,79 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden tot 0,3 hoger. De Dow-Jonesindex sloot onveranderd op 16.851 punten, zo ook de S&P 500. Die sloot op 1.960 punten. De Nasdaq kwam met 4397 punten niet van zijn plaats.

Stijgers

KPN was met een plus van 2 procent de grootste stijger binnen de AEX. Het telecombedrijf kreeg donderdag permissie voor de verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica. Ook waren beleggers licht positief over pakketbezorger TNT Express (plus 0,48 procent), oliebedrijf Shell (plus 0,37 procent) en verffabrikant AkzoNobel (plus 0,68 procent) zonder dat daar echt duidelijk nieuws aan ten grondslag lag. Ook Ahold kreeg er 0,2 procent bij. Het supermarktconcern heeft van de Tsjechische mededingingsautoriteit voorlopig toestemming gekregen om de activiteiten van branchegenoot Spar in Tsjechië over te nemen.

Dalers

Speciaalchemiebedrijf DSM hoorde met een min van 0,8 procent bij de grootste dalers. Een winstwaarschuwing van de Amerikaanse chemiereus DuPont drukte op de chemiesector. Het Duitse chemiebedrijf BASF leverde in Frankfurt 0,4 procent in. In de Midkap kreeg de door fraude geplaagde technische dienstverlener Imtech opnieuw een klap van - 4,55 procent. Het aandeel sloot op 0,73 eurocent, waarmee het deze week in een pennystock is veranderd.

Vertrouwen

Consumenten in de eurozone zijn somber. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistische bureau van de EU. Het vertrouwen is in juni licht gedaald, van -7,1 naar -7,5. In de Verenigde Staten zijn consumenten beter gestemd. Uit cijfers van de Universiteit van Michigan bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen deze maand juist steeg, van 81,9 naar 82,5.

undefined

Meer over