NieuwsWirecard

Wirecardfraude raakt ook toezichthouder

Felix Hufeld, de baas van de Duitse toezichthouder BaFin - de tegenhanger van de Nederlandse AFM – ligt onder vuur. Uit documenten blijkt dat hij vorig jaar tot de dag van het faillissement dacht dat alle verhalen over de verdwenen miljarden van het fintechbedrijf Wirecard waren verzonnen door shortsellers, speculanten die gokken op een koersval van het aandeel.

Foto's van Jan Marsalek, directeur van Jan Marsalek, verspreid op station Potsdamer Platz. Beeld EPA
Foto's van Jan Marsalek, directeur van Jan Marsalek, verspreid op station Potsdamer Platz.Beeld EPA

De leiding van Wirecard zou zogezegd zelf niet hebben gefraudeerd, maar was het slachtoffer van een complot van beurspeculanten.

Wirecard opereerde tot het bankroet in de zomer van vorig jaar op dezelfde markt als het Nederlandse Adyen. Het faciliteerde betalingstransacties voor online aankopen. Aanvankelijk leek het ook net zo’n succes. Maar de koers van het Duitse bedrijf kelderde in juni vorig jaar met 60 procent nadat 1,9 miljard euro aan geld bleek te zijn verdwenen bij twee Filipijnse banken. Later werd duidelijk dat het geld nooit had bestaan.

Maar de BaFin geloofde dat niet. Die dacht dat het een vals gerucht was, in de markt gezet door speculanten die aandelen op termijn hadden verkocht in de hoop dat zij die op de dag van levering voor een veel lager bedrag konden terugkopen, een zogenoemde shorttransactie. Op dat moment hadden twee Filipijnse banken al aan accountant E&Y laten weten dat er helemaal geen bankrekeningen waren met dat bedrag, zoals in de boeken van Wirecard stond.

Hufeld hield hier ook aan vast toen Wirecard zelf bekendmaakte dat die 1,9 miljard euro nooit had bestaan. Op dat moment was topman Markus Braun al opgestapt en was zijn bestuurscollega Jan Marsalek met de noorderzon verdwenen. Nog altijd is hij onvindbaar. Vermoed wordt dat hij in Belarus zit.

In een telefoongesprek met toenmalig Wirecard-directeur Thomas Eichelmann, die ceo Markus Braun had opgevolgd, zei Hufeld ‘dat het shortsellscenario een waarschijnlijke verklaring was voor de verdwenen gelden’. Dat stelt de Financial Times (FT) op grond van documenten. De FT schreef al in 2019 over mogelijke fraude bij de Duitse bedrijf. In plaats van dat de toezichthouder de fraude bij Wirecard zelf ging onderzoeken, werd juist aangifte gedaan tegen de FT-journalisten wegens onjuiste berichtgeving. Overigens ontkent BaFin ook de inhoud van het telefoongesprek van Hufeld met Eichelmann.

Functionarissen van BaFin zijn al in opspraak geraakt omdat zij zelf grote bedragen in aandelen Wirecard hadden gestoken, hetgeen een van de redenen zou zijn voor het feit dat de fraudeberichten niet serieus werden genomen. De fraude bij Wirecard heeft ook de Nederlands banken ING en ABN Amro zwaar gedupeerd. Zij hadden grote leningen bij het fintechbedrijf uitstaan.

Hufelds positie staat nu ter discussie. En daarmee brengt hij ook minister van Financiën Olaf Scholz in een lastig parket. Scholz wil dit jaar voor de SPD bij de verkiezingen een gooi doen naar het kanselierschap.

Meer over