Wiranto ontkent schuld aan chaos Oost-Timor

JAKARTA (ANP) - De gepensioneerde Indonesische generaal Wiranto heeft zaterdag ontkend dat zijn troepen in 1999 verantwoordelijk waren voor de rellen die aan honderden Oost-Timorezen het leven kostten.

De onlusten braken uit nadat zich een meerderheid van de bevolking in een referendum had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Hierop trokken pro-Indonesische milities moordend door het eilanddeel. Indonesië had de voormalige Portugese kolonie in 1975 bezet en ingelijfd.

Wiranto, die in 1999 minister van Defensie en opperbevelhebber van de strijdkrachten was, ontkent dat het leger de pro-Indonesische milities had getraind, gefinancierd en bewapend, zoals mensenrechtengroepen stellen.

Wiranto sprak zaterdag voor de Commissie van Waarheid en Vriendschap, een gemengd instituut dat Indonesië en Oost-Timor samen hebben opgezet naar het voorbeeld van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die in Zuid-Afrika misdaden onder het apartheidsbewind onderzocht. De commissie kan geen straffen opleggen. In Indonesië is tot nu toe slechts een persoon veroordeeld wegens betrokkenheid bij het geweld in Oost-Timor: militieleider Eurico Guterres kreeg tien jaar cel.

Meer over