Winterweer in Oost-Azië: tienduizenden toeristen gestrand

Door een koudegolf in Oost-Azië zijn tienduizenden toeristen gestrand. Veel vliegtuigen staan noodgedwongen aan de grond. Op een toeristisch eiland in Zuid-Korea is het vliegveld al drie dagen gesloten wegens hevige sneeuwval, waardoor zo'n 86 duizend mensen waren gestrand. Ook China en Japan kampen met buitensporig winterweer.

Vliegtuigen en landingsbaan bedekt met sneeuw op het vliegveld van Jeju-eiland. Beeld reuters
Vliegtuigen en landingsbaan bedekt met sneeuw op het vliegveld van Jeju-eiland.Beeld reuters

In Taiwan zijn tientallen mensen om het leven gekomen door onderkoeling en hartfalen, nadat de temperaturen in het weekend plots omlaag doken. De meesten huizen op het subtropische eiland beschikken niet over een centrale verwarming. Vooral ouderen zijn het slachtoffer geweest van de onverwachte koude. De autoriteiten hebben de oudere bevolking gewaarschuwd niet de kou in te gaan.

In de hoofdstad Taipei koelde het af naar 4 graden Celsius, de laagst gemeten temperatuur in zestien jaar tijd. Doorgaans is het in januari rond de 16 graden Celsius in Taipei. 'In onze ervaring is het niet zozeer de temperatuur als wel de plotseling daling ervan, die te snel komt voor de bloedsomloop van mensen', aldus een woordvoerder van de stad.

Vluchten geannuleerd

Ook elders in Oost-Azië is het ongebruikelijk koud. In Zuid-Korea bleven alle vliegtuigen op Jeju-eiland, populair onder toeristen, gedurende drie dagen aan de grond wegens sneeuwval: 11 centimeter. Meer dan duizend vluchten vanaf het doorgaans warme 'Hawaï van Zuid-Korea' werden geannuleerd, waardoor zo'n 86 duizend toeristen noodgedwongen hun verblijf op Jeju moesten verlengen, meldt The Japan Times. Maandagochtend vertrok het eerste vliegtuig in drie dagen.

Hongkong mat in het weekend een temperatuur van 3 graden Celsius, de laagste temperatuur in zestig jaar. Sneeuw, een zeldzaamheid in Zuid-China, is gevallen in delen van de miljoenensteden Guangzhou en Shenzhen, meldt de BBC.

In Japan zijn meer dan zeshonderd binnenlandse vluchten geannuleerd wegens sneeuwstormen. Er zijn zeker vijf doden gevallen als gevolg van het winterweer. Het eiland Okinawa maakte naar verluidt voor het eerst kennis met ijzel.

Gestrande toeristen op het vliegveld van Jeju. Beeld reuters
Gestrande toeristen op het vliegveld van Jeju.Beeld reuters
IJspegels in de haven van de Noord-Chinese stad Penglai. Beeld afp
IJspegels in de haven van de Noord-Chinese stad Penglai.Beeld afp
Meer over