Winterweer bedreigt inwoners Mosul en Oostenrijk en Italië naar de stembus

Goedemorgen. Oostenrijk en Italië gaan vandaag naar de stembus: voor een president en een referendum. In Mosul is al een week geen toevoer van eten en brandstof en premier Rutte wil migrantenbootjes in de Middellandse Zee oppikken en terug laten slepen naar veilige landen in Noord-Afrika. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Redactie
Door de zandstorm vlucht een groep van Mosul naar Gogjali. Beeld afp
Door de zandstorm vlucht een groep van Mosul naar Gogjali.Beeld afp

Terwijl u sliep

Slecht weer bedreigt inwoners Mosul, geen eten en brandstof
De inwoners van de Iraakse stad Mosul hebben al een week geen toevoer gehad van eten en brandstof. De komst van winterweer met regen en kou maakt de omstandigheden in de belegerde stad nog nijpender. De afgelopen dagen profiteerde Islamitische Staat (IS) juist van de slechte weersomstandigheden.

Vrees voor tientallen doden na brand illegaal feest Oakland
Hulpdiensten in de Amerikaanse staat Californië hebben zaterdagavond rijen vol brancards klaargezet voor een pakhuis waar vrijdagnacht hevige brand woedde. In het pand in Oakland werd zonder vergunningen een feest gehouden en autoriteiten schatten dat er nog tientallen lichamen aanwezig zijn.

Slotdebat Samsom en Asscher: 'Kiezen tussen Einstein of Gandhi'
Het is een beetje de keuze tussen Einstein en Gandhi, zegt Hannah Belliot - voormalig Amsterdams wethouder voor de PvdA - na twee uur PvdA-lijsttrekkersdebat tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Wie van de twee Einstein is, mag duidelijk zijn. Ook in dit slotdebat, gehouden in loods Roest in Amsterdam, presenteert Samsom zich als de man van de praktische oplossingen, en staat Asscher voor principes en moraal.

Rutte: 'Sleep bootjes terug naar Afrika, niet naar Italië'
Premier Rutte wil migrantenbootjes in de Middellandse Zee oppikken en terug laten slepen naar veilige landen in Noord-Afrika. Dat zei hij vanmorgen tijdens een paneldiscussie op het congres van de Europese liberalen (ALDE) in Warschau. 'Europese schepen pikken migranten nu op en brengen ze naar Italië', zei Rutte voor een volle zaal. 'Dat is een veerdienst! We moeten ze oppikken en terugbrengen naar Afrika.'

Vandaag in het nieuws

In Italië vindt het referendum plaats waarmee premier Matteo Renzi in één klap de meeste weeffouten uit het politieke systeem hoopt te halen. De meeste partijen en kiezers benaderen de stemming als een reguliere campagne. Vooral sinds Renzi beloofde op te stappen als zijn ja-kamp verliest.

Circa 6,4 miljoen Oostenrijkers kunnen de nieuwe president kiezen. De keuze is uit een links-radicale kandidaat en een rechtse populist. En voor de eerste keer brengen de premiers van Nederland, België en Luxemburg gezamenlijk als Benelux een bezoek aan een land buiten Europa. Zij zijn van vandaag tot en met dinsdag in het Noord-Afrikaanse Tunesië.

Aanraders van de redactie

Cubanen zijn dankbaar, maar hopen op meer zelfstandigheid (+)

Zondag zetten de Cubanen de as van Fidel Castro bij in Santiago. Zijn nu ook de idealen van de revolutie begraven? Op het platteland lopen de meningen uiteen, in en buiten de coöperatie.

Europa neemt de politieke afslag naar rechts (+)

2017 gaat een spectaculair Europees verkiezingsjaar worden. Populistisch rechts krijgt mogelijk vijf serieuze kansen op succes; in Nederland, Frankrijk, Duitsland en wellicht ook in Italië en Oostenrijk. Valt de opmars van de populisten te stuiten?

'Als ik verliefd ben, verstar ik' (+)

Corine Koole interviewt mensen over lust & liefde. Deze week: Als jongen was Hans (49) extreem verlegen bij meisjes. En nu hij gescheiden is, is hij nog steeds geen womanizer.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Hoe worden chatbots steeds slimmer en wat kunnen ze eigenlijk? (+)

Reisje boeken? Vraag het de chatbot. Waar we nu nog tikken en klikken in menu's en formulieren, gaan we straks praten tegen computers. De chatbot maakt grote sprongen. Hoe worden ze steeds slimmer en wat is er al beschikbaar?

'Altijd leuk, types die ondanks goede bedoelingen het verkeerde doen' (+)

Ongemak, irritatie, humor, verdriet, ontroering: cabaretier Wim Helsen houdt van Louis de Funès, Kamagurka en begrafenissen.

Hoe plan je kerstdiners zodat iedereen tevreden is? (+)

Een collega puzzelt al weken op zijn planning voor de Kerstdagen. Hij vroeg of ik een wiskundige oplossing had. Hoe plan je familiebezoeken en kerstdiners zodat iedereen tevreden is?

'Kleine ondernemers, zoals deze kapper, krijgen in het Cuba na Fidel meer kansen een bescheiden bedrijf op te zetten.' Beeld ap
'Kleine ondernemers, zoals deze kapper, krijgen in het Cuba na Fidel meer kansen een bescheiden bedrijf op te zetten.'Beeld ap
Meer over