Update

Winterse buien op komst: waarschuwing voor gladde wegen

Het wordt dinsdagmiddag glad op de straten en snelwegen in de Randstad. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat.

Redactie
In het noorden van Nederland vriest het fors Beeld anp
In het noorden van Nederland vriest het forsBeeld anp

Winterse buien trekken na het middaguur van het noordwesten naar het zuiden, waardoor in eerste instantie de Randstad ermee te maken krijgt. 'We weten nog niet of de neerslag in de vorm van sneeuw of lichte regen valt, maar hou in elk geval rekening met gladheid', aldus een woordvoerster tegen het ANP.

Vooral ijzel - onderkoelde regen die zich als als ijslaagje afzet - is verraderlijk. In Zuid-Holland rijden strooiwagens van Rijkswaterstaat rond. Volgens de woordvoerster moet het verkeer ook tijdens de avondspits rekening houden met gladheid en vertraging.

Strenge vorst
In het noordoosten van Groningen daalde de temperatuur in de nacht van maandag op dinsdag tot min 11,5 graden Celsius, strenge vorst. De laatste keer dat het in Nederland kouder werd dan -10,0 graden was op 13 maart 2013, meldde Weeronline eerder vandaag. In Ell (Limburg) werd het toen -13,3 graden.

Strenge vorst komt niet elke winter voor. In De Bilt, waar het KNMI is gevestigd, zijn er gemiddeld elke winter twee nachten met strenge vorst. In Vlissingen kent een normale winter geen strenge vorst, terwijl het oosten en noordoosten mogen rekenen op vier keer strenge vorst.

Nieuw Beerta
In Nieuw Beerta daalde zondagnacht het kwik naar -10,0 graden, net geen strenge vorst want dan moet het -10,1 tot -15,0 graden zijn. Dat het in Nieuw Beerta maandagochtend zo koud kon worden, ligt aan de laag sneeuw die daar aanwezig is, laat Weerplaza weten. Het sneeuwtapijt van rond de 10cm zorgt voor wat extra kou. In de rest van het land lagen de minima veelal tussen -4 en -8 graden.

Meer over