Winters weekeinde zonder grote problemen

Het barre winterweer heeft afgelopen weekeinde niet tot grote problemen geleid. Omdat het rustig was op de wegen, en automobilisten hun rijstijl hebben aangepast aan de winterse omstandigheden, viel het aantal ongelukken mee.

Van onze redactie

De treinen konden, zij het met een aangepast spoorboekje, gewoon rijden. Alleen in het noorden van het land lag het busvervoer grotendeels stil.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen waren op het ergste voorbereid. Zij vreesden door gladheid en schaatskoorts een groot aantal botbreuken te moeten behandelen en hadden extra personeel paraat staan. Dat bleek niet nodig. In grote delen van het land viel het erg mee met de gladheid. Wel kwamen door een verkeersongeval, veroorzaakt door gladheid, zaterdag drie mensen om op de N224 bij het Gelderse dorp Scherpenzeel.

Zowel Rijkswaterstaat als het KNMI roept nog steeds op tot voorzichtigheid. In het hele land geldt nog een waarschuwing voor gladheid door sneeuw en opvriezing. Maar het weeralarm dat het KNMI zaterdagavond gaf voor de noordelijke provincies wegens een combinatie van sneeuw en harde wind, kon zondag tegen het einde van de middag worden ingetrokken.

Spits

Hoewel de ergste sneeuw achter de rug lijkt, voorspelt Rijkswaterstaat maandag een drukke ochtend- en avondspits. Waar de wegen glad zijn, blijven de spitsstroken dicht. Bovendien is de kans op ongelukken groter. Automobilisten doen er volgens de wegbeheerder goed aan zich vooraf over de situatie te laten informeren en rekening te houden met vertragingen.

Volgens het KNMI blijft het voorlopig nog volop winter. Vanaf dinsdag wordt het weer kouder, met ‘s nachts overwegend lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. Wel neemt de kans op neerslag de komende dagen af.

De NS en spoorbeheerder ProRail halen opgelucht adem. Met een uitgeklede dienstregeling heeft het spoorbedrijf zich naar eigen zeggen goed door het winterse weekeinde heen geslagen. Op sommige trajecten was de reistijd wat langer omdat er minder treinen reden. De NS probeerde dat goed te maken met onder meer ruim een kwart miljoen gratis bekers koffie, thee en warme chocolademelk.

NS

Maandag denkt de NS weer vrijwel geheel volgens de dienstregeling te kunnen rijden. Alleen op de lijnen van Utrecht naar Den Haag en Rotterdam rijden minder intercitytreinen. Dat komt omdat veel treinen die in de eerste vorstperiode vlak voor de kerstdagen beschadigd zijn geraakt, nog niet zijn gerepareerd.

Het dreigende tekort aan strooizout dat Nederland eind vorige week in de ban hield, lijkt vooralsnog mee te vallen. Rijkswaterstaat zegt nog genoeg op voorraad te hebben om tot en met maandagavond de belangrijkste wegen begaanbaar te houden. Een aantal belangrijke leveranciers liet vrijdag al weten dat zij voorlopig geen problemen met de levering van strooizout voorzien.

Een van die leveranciers, AkzoNobel, maakte zondag wel melding van een heel ander probleem: een gebrek aan verpakkingen. Het bedrijf heeft de afgelopen dagen zoveel Jozo-zout verkocht, dat het zoutbussen tekort komt. Daarom heeft het tijdelijk de ouderwetse rechte strooibus, die recent is vervangen door een getailleerder model, weer van zolder gehaald.

Meer over