'Winter der waarheid' begonnen

Het proces tegen Martha Stewart kwam deze week op gang. Ook een reeks andere verdachte bedrijfsboeven verschijnt binnenkort voor de rechter....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Martha Stewart kan dezer dagen onmogelijk een gelukkig mens zijn. Haar strafproces vanwege effectenfraude en rechtsbelemmering komt op gang in New York. De aanklager heeft haar, tijdens Stewarts eerste verschijning in de rechtszaal, uitgemaakt voor leugenaar en oplichter.

Maar eenzaam is ze niet, nog los van de horden journalisten en aanbidders die haar overal volgen. De komende maanden krijgt Stewart, ex-topvrouw van haar eigen huishoud-imperium, gezelschap. Een reeks andere kopstukken treft voor het eerst hun aanklagers en rechters. Een New Yorks tvstation sprak zelfs van 'de winter van de waarheid'; de tijd is aangebroken dat bedrijfsboeven hun juridische lot ondergaan.

Volgens de New Yorkse hoofdaanklager Eliot Spitzer betekent dit ni¿et het einde van een donkere episode in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis, maar wel een kentering. 'Het is nog steeds een bull market voor aanklagers', zei hij deze maand verwijzend naar Wall Street, waar tijden van stijgende indexen een 'bull market' heten. 'Er zijn genoeg onbetamelijkhedenvan de afgelopen jaren die naar de oppervlakte komen en ons druk houden. Maar ik zie een verschuiving in de bestuurskamers, die suggereert dat grof machtsmisbruik wel eens aan het afnemen zou kunnen zijn.'

Het begin van een handvol strafprocessen draagt daar aan bij. De maand januari is voor Stewart, maar in februari begint eindelijk de zaak tegen Scott Sullivan. Het financi brein van Worldcom wordt beschuldigd van leugens en fraude. Ook zou hij valse verklaringen tegenover beurstoezichthouder SEC hebben afgelegd.

Worldcom implodeerde in de zomer van 2002 en tekende voor het grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis. Daarmee werd duidelijk dat de val van energiebedrijf Enron, eind 2001, geen uitzondering was, maar het begin van een lawine aan boekhoudschandalen. Worldcoms oud-topman Bernie Ebbers loopt nog vrij rond. Het gerucht gaat al lang dat Spitzer en zijn collega's werken aan een aanklacht.

Kort na Sullivan moet John Rigas in zijn eigen zaak verschijnen. De oprichter en CEO van Adelphi Communications wordt, samen met zijn twee zonen, verdacht van een reeks strafbare feiten. Bovendien zouden zij de bedrijfskas hebben geplunderd een miljard dollar is zoek.

Daarna is het tijd voor twee minder bekende bad boys. Walter Forbes en Kirk Shelton zijn al in 2001 door de SEC aangeklaagd wegens 'massieve' fraude. Hun praktijken zouden beleggers zo'n negentien miljard hebben gekost. Dit speelde in de jaren negentig, nog voordat hun onroerendgoedfirma CUC International opging in Cendant, dat auto's verhuurt (via Avis en Budget), hotels bezit en adviseert inzake belastingen.

In maart komt het vervolg van de zaak-Quattrone. Frank Quattronezou bij zakenbank Credit Suisse First Boston allerlei onoirbaars hebben gedaan. Tijdens zijn zaak in 2003 kwam de jury er niet uit. Nu moet de verdachte terugkomen vanwege de nieuwe beschuldiging van rechtsbelemmering.

In augustus wordt de zaak verwacht tegen Richard Scrushy van HealthSouth, de spin in het web van een enorme zorgfraude, en in oktober een hele verzameling Enron-toplieden.

Net als Quattrone zou Martha Stewart de rechtsgang hebben belemmerd, bij het onderzoek naar handel in voorkennis. Omdat de zaak van de 'queen of taste' de eerste is en zoveel aandacht krijgt, wordt ze vaak op hoop gegooid met haar verdachte broeders. Maar anders dan hen heeft zij geen miljarden zoekgemaakt. Bovenal heeft zij geen tienduizenden beleggers en werknemers te gronde gericht.

Meer over