Winst radicalen brengt N-Ierse vrede in gevaar

De Noord-Ierse premier David Trimble is vast van plan ontslag te nemen als de IRA op 1 juli niet begonnen is met het inleveren van de wapens....

Trimble liet er geen misverstand over bestaan dat hij door de electorale afstraffing in acute problemen verkeert. Zijn gematigde protestantse UUP verloor bij de verkiezingen drie parlementszetels aan de radicale DUP van dominee Ian Paisley, die fel gekant is tegen het vredesproces in Noord-Ierland.

Ook binnen zijn eigen UUP is er steeds meer kritiek op Trimble, omdat hij te toegeeflijk zou zijn ten opzichte van de katholieken. Op een partijcongres dat op 23 juni plaatsvindt, zal vermoedelijk opnieuw een motie van wantrouwen tegen Trimble worden ingediend. Alleen als de IRA daadwerkelijk de wapens gaat inleveren, is het vredesproces volgens de Noord-Ierse premier nog te redden. 'Als er voor 1 juli geen wapens door de IRA worden ingeleverd, dan zal ik mijn eigen ultimatum moeten volgen en is een crisis in het vredesproces onontkoombaar', zei Trimble gisteren na afloop van het bezoek aan Blair.

Trimble stelde vast dat de gematigde krachten in Noord-Ierland terrein verliezen en de extreme partijen steeds sterker worden. Trimble wist vorige week zijn eigen parlementszetel maar tenauwernood te behouden en werd op de verkiezingavond door radicale protestanten van de DUP uitgejouwd en bedreigd. Behalve Paisley's DUP won ook Sinn Féin, de politieke vleugel van de IRA, fors; dit ging ten koste van de gematigde katholieke SDLP. Sinn Féin is in Noord-Ierland zelfs de grootste katholieke partij geworden. De DUP en Sinn Féin haalden ook grote winst bij de gelijktijdig gehouden plaatselijke verkiezingen.

Blairs minister voor Noord-Ierse Zaken John Reid zal de komende dagen in Noord-Ierland met alle partijen gaan overleggen. Ook reist hij naar de Ierse republiek. Reid zal een uiterste poging doen de IRA te bewegen tenminste een gebaar te maken in ruil voor verdere toezeggingen over het terugtrekken van Britse troepen uit Noord-Ierland.

Meer over