Winst pro-westers blok verrast Libanon

Het pro-westerse blok in Libanon heeft onverwacht goed gepresteerd bij de verkiezingen van afgelopen weekeinde. Het door de VS gesteunde anti-Syrische ‘14 maart-blok’ behield de meerderheid in het parlement. Het resultaat betekent een klap voor de gewapende sjiitische Hezbollahbeweging en haar bondgenoten.

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, zei gisteravond tijdens een toespraak dat hij de uitslag accepteert. Maar hij waarschuwde tegelijkertijd dat ‘wapens van het verzet niet bespreekbaar’ zijn. Hezbollah vreest dat de door de Amerikanen gesteunde regering zal proberen de beweging te ontwapenen.

De leider van het 14 maart-blok, Saad Hariri, zal nu genomineerd worden voor het premierschap. Hij was de afgelopen vier jaar al de leider van de beweging, maar hij liet het premierschap aan partijgenoot Fouad Siniora. Het blok wist in het 128 zetels tellende parlement met 71 zetels een meerderheid te behouden. Dat is ongeveer dezelfde uitslag als vier jaar geleden.

De nederlaag van het aan Hezbollah gelieerde blok betekent dat de Amerikaanse president Obama een moeilijke situatie bespaard is gebleven. Hij heeft vorige week in Caïro gezegd dat de VS alle eerlijk gekozen regeringen aanvaarden, maar ook dat die in consensus moeten regeren. Hezbollah wordt gesteund door Iran en Syrië, twee landen waar Obama toenadering toe zoekt maar die nog op vijandige voet staan met de VS.

In een reactie op de verkiezingsuitslag zei Obama te hopen dat de nieuwe regering het pad zal blijven volgen naar een ‘onafhankelijk en sterk Libanon’.

Het door Hezbollah geleide blok kwam vooral stemmen tekort in de christelijke gebieden, die bij deze verkiezingen van doorslaggevend belang zijn geweest. De aan Hezbollah verbonden beweging van oud-generaal Michel Aoun slaagde er niet in de claim waar te maken dat hij overweldigende steun geniet in de gemeenschap.

Ondanks verzoenende woorden van alle kanten verwachten de meeste analisten heftig en langdurig getouwtrek over de samenstelling van de komende regering. De oppositie wil een veto behouden in het kabinet, waarmee het belangrijke beslissingen en aanstellingen kan blokkeren. De oppositie had die constructie afgedwongen na jarenlange straatprotesten en bloedige gevechten in mei vorig jaar.

Hariri en zijn bondgenoten hebben echter duidelijk gemaakt dat ze de oppositie niet opnieuw zo’n vetorecht willen verstrekken. Ze zouden de beslissende stem willen geven aan bondgenoten van de christelijke president, Michel Suleiman. Volgens een kenner van Hezbollah is dat echter voor de beweging onacceptabel.

Beide kanten verwachten dan ook nieuwe spanningen hoewel een terugkeer naar instabiliteit en geweld voorlopig door iedereen wordt uitgesloten.

Meer over