Winst Duitse Commerzbank duikelt met ruim 15 procent

Commerzbank, de op twee na grootste bank in Duitsland, heeft in de eerste negen maanden haar winst met ruim 15 procent zien dalen....

ANP/KRF

FRANKFURT

De nettowinst steeg wel doordat de bank 400 miljoen mark minder overdroeg aan de belasting. Over de eerste negen maanden bedroeg deze 1,3 miljard mark, 4,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De bank maakte gisteren verder bekend dat het meer reserves gaat aanleggen voor haar risico's in landen die getroffen zijn door financiële crises. De Commerzbank heeft de zogenoemde stroppenpot in het derde kwartaal verdubbeld van 600 miljoen mark tot 1,2 miljard mark. Dit gaat voor het gehele jaar omhoog naar 1,6 miljard mark. Vooral voor haar belangen in Rusland legt de bank extra geld opzij. De bank voegt niets toe aan de reservepot voor Latijns-Amerika.

Ondanks het aanleggen van de extra reserves verwacht bestuursvoorzitter Martin Kohlhaussen voor geheel 1998 een resultaat dat 'licht hoger' ligt dan vorig jaar.

Op de effectenbeurs in Frankfurt reageerden handelaren positief op de resultaten van Commerzbank, vooral omdat de cijfers beter waren dan die van zijn Duitse concurrenten.

Verder speculeren beleggers er op, na de bekendmaking van samenwerking met het Italiaanse verzekeringsconcern Generali eerder deze week, dat er nog meer acquisities in het vat zitten. Kohlhaussen zei dat de Commerzbank met Generali een grote stuk touw heeft gepakt en dat daaraan nog enkele draadjes vastgeknoopt moeten worden.

Commerzbank heeft onder meer interesse in een meerderheidsbelang in de investeringsmaatschappij Adig. Nu heeft de bank evenals de HypoVereinsbank een aandeel van 43 procent in deze onderneming. Ook aast ze op enkele kleine branchegenoten.

Meer over