Winst D.E Master Blenders daalt scherp, omzet hoger

Door 'onderinvesteringen' is D.E Master Blenders 1753 (Douwe Egberts oftewel DE) op de belangrijkste Europese markten in de versukkeling geraakt. Dit zei bestuursvoorzitter Michiel Herkemij dinsdag in een toelichting op de cijfers over het eerste jaar waarin het bedrijf zijn onafhankelijkheid verkreeg. Na zijn woorden daalde de beurskoers aanvankelijk, maar aan het eind van de dag stond er een winst van 0,84 procent op de borden.

AMSTERDAM - De onderinvesteringen kwamen op het conto van Sara Lee, tot juli dit jaar eigenaar van DE. De tabelletjes met omzetten over de afgelopen jaren liepen steeds terug. Maar nu wordt er weer geïnnoveerd en geïnvesteerd is de groei terug. Behalve bij de 'out of home'- activiteiten, met name de koffieautomaten bij bedrijven, scholen en instellingen. Maar ook daar wordt hard aan gewerkt. Herkemij sprak van een in gang gezette cultuuromslag.

In de sector van koffieautomaten in bedrijven en dergelijke heeft DE meer dan de helft van de Nederlandse markt in handen. Volgens Herkemij had DE daardoor het gevoel dat 'het allemaal wel kwam aanwaaien'. 'Maar nu moet er voor elk kopje koffie worden geknokt.'

Het is een van de vele aanwijzingen dat DE zich als zelfstandige onderneming anders wil opstellen dan toen het nog 'in een veilige omgeving' (aldus Herkemij) zat, opgeborgen in Sara Lee. 'Als marktleider is er altijd het risico dat je gaat denken dat het allemaal wel lukt.' Maar nu moeten de handen uit de mouwen. 'We moeten meer bezoeken afleggen aan de klant en die bezoeken moeten beter zijn.' De cultuuromslag moet snel worden gerealiseerd: 'Dat mag geen jaar meer duren.'

Herkemij klonk optimistisch. Het bedrijf heeft belangrijke investeringen gedaan. Het arsenaal aan filterkoffie is vernieuwd waardoor de verkoop voor het eerst sinds drie jaar weer steeg, met 2 procent. Senseo is vernieuwd, met nieuwe apparaten en nieuwe smaken, en de grootste vernieuwing, de Sarista, staat op het punt te worden geïntroduceerd. De juridische strijd met Nestlé, die DE het recht betwist om koffiecupjes te maken die in haar Nescafé-apparaten passen, gaat volgens hem de goede kant op. Onlangs stelde een Duitse rechter Nestlé nog in het ongelijk.

De afgelopen weken ontstond rumoer omdat DE met een winstwaarschuwing kwam, onder meer in verband met de ontdekking van fraude in Brazilië. Sindsdien, zei Herkemij, zijn daar geen nieuwe vervelende feiten aangetroffen. Begin september praat Herkemij met de vereniging van effectenbezitters VEB. Die vindt dat DE de schade aan de beleggers, getaxeerd op een miljard euro, moet vergoeden.

DE verkocht 5 procent minder koffie, maar wel tegen 11,1 procent hogere prijzen. Daardoor steeg de omzet van 2,59 miljard euro naar 2,79 miljard. Herkemij wees erop dat de verkoop van koffie niet erg conjunctuurgevoelig is. 'Ook in slechte tijden neemt men een bakje troost. Ook in landen zoals Spanje.'

Dat de winst scherp daalde, van 267 miljoen naar 118 miljoen euro, had volgens Herkemij nauwelijks te maken met de Braziliaanse problemen die aanleiding waren voor de winstwaarschuwing. 'Brazilië' drukte de winst van dit jaar slechts 3 procent. De winsten van voorgaande jaren werden bijelkaar met 34 procent naar beneden bijgesteld.

De winstdaling werd veroorzaakt door enkele forse eenmalige kosten. Die hadden te maken met de verzelfstandiging van het bedrijf (139 miljoen), en met het uitkopen van Philips uit het Senseo-project (55 miljoen).

miljard euro bedroeg de omzet van DE in het afgelopen boekjaar, 20 miljoen meer dan het voorgaande.

undefined

Meer over