WINNAARS: John Prescott

Ook in het Labour-kabinet zal John Prescott (58) de rechterhand van Blair blijven. De vice-leider van Labour schuift door naar het vice-premierschap en is tevens benoemd tot minister van Transport....

Hij heeft ertoe bijgedragen dat Labour eensgezind en zonder wanklank de verkiezingsdag haalde. Prescott geldt ook als de man die de linkervleugel van Labour in toom wist te houden, terwijl de partij steeds verder opschoof naar het midden. De laatste jaren waren werkgelegenheid en transport zijn specialiteiten.

Prescott neemt geen blad voor de mond en is het boegbeeld van 'Oud Labour', de linkervleugel. Zijn vader was spoorwegbeambte. In 1966 was hij als vakbondsman de stuwende kracht achter een landelijke staking van zeelieden. Daarna ging hij economie studeren.

Toen John Smith in 1994 stierf, verloor Prescott de strijd om de Labour-leiding van Blair. Prescott moest genoegen nemen met het vice-voorzitterschap. In die positie vormde hij binnen de partij een links tegenwicht tegen de vernieuwingsdrang van de gematigde Blair. Prescott komt af en toe moeilijk uit zijn woorden, maar als hij eenmaal op dreef is, weerklinken de oratorische gaven die hij als linkse vakbondsleider etaleerde.

Meer over