Winnaar Turner Prize: alle critici deugen niet

Van tevoren was hij huizenhoog favoriet, maar nadat Mark Leckey (44) de zanger Nick Cave had horen onthullen dat hij de prestigieuze Turner Prize had gewonnen, wist hij geen woord uit te brengen. ‘Dit is goed’, stamelde hij.

Door Gert-Jan van Teeffelen

De winnaar werd maandagavond bekendgemaakt tijdens een ceremonie in de het Londense Tate Britain. De prijs van 25 duizend pond (30 duizend euro) wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar van onder de 50 die woont, werkt of is geboren in Groot-Brittannië.

Leckey kreeg de prijs voor Industrial Light & Music. Zijn werk bestaat uit een combinatie van objecten, geluid en een film waarin de kunstenaar spreekt over zijn liefde voor animatie. Onder anderen meer Garfield en The Simpsons figureren hierin.

Tijdens een kort televisie-interview wilde hij echter Leckey wel kwijt dat ‘alle Britse critici’ in zijn ogen niet deugen voor hun vak, en ‘alleen middelmatigheid’ waarderen. Hij verwees hiermee naar de kritiek dat de oogst dit jaar mager zou zijn, volgens sommigen zelfs de slechtste ooit.

De drie overige namen op de shortlist waren de vrouwelijke kunstenaars Goshka Macuga (geboren in Polen) , Runa Islam (Bangladesh) en Cathy Wilkes (Belfast). Sinds de prijs in 1984 in het leven werd geroepen, is deze slechts driemaal gewonnen door vrouwen.

Vorig jaar werd de Turner Prize, altijd goed voor controverse, uitgereikt aan Mark Wallinger. Hij maakte onder meer een replica van het anti-oorlogsprotest van Brian Hawe, een actievoerder die al jaren bivakkeert op Parliament Square, pal tegenover het paleis van Westminster.

Kunstenaar Mark Leckey maandagavond bij de uitreiking van de Turner Prize. (AP) Beeld
Kunstenaar Mark Leckey maandagavond bij de uitreiking van de Turner Prize. (AP)
Meer over