Winnaar Boijmans-ontwerp mag toch verder, ondanks fout

Architectenbureau MVRDV mag toch het 50 miljoen kostende depotgebouw van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam tekenen. MVRDV had de ontwerpwedstrijd gewonnen, maar was daarna uitgesloten van de competitie door de gemeente.

ROTTERDAM - De kortgedingrechter bepaalde dinsdag dat die diskwalificatie ongedaan moet worden gemaakt.

Sjarel Ex, directeur van het Boijmans, reageerde opgelucht op het vonnis. Door zijn toedoen was de aanbesteding voor het depot, dat een markant gebouw moet worden naast zijn museum, fout gegaan. Ex had over het nieuwe 'Collectiegebouw' gesproken met Winy Maas, mede-oprichter en partner van MVRDV. Dat is tegen de regels.

Door het gesprek zou dit Rotterdamse bureau een kennisvoorsprong hebben gekregen op de vier andere concurrenten die nog in de race waren.

Ex noemt het 'heel dom' dat hij niet bij de gemeente heeft nagevraagd of hij wel met de vijf overgebleven deelnemers kon praten. 'Ik ben te enthousiast geweest. Ik wilde zo graag uitleggen dat we met het nieuwe depotgebouw, dat voor het publiek toegankelijk wordt, een soort museum willen maken dat nog niet bestaat.'

Volgens de voorschriften mogen de architectenbureaus alleen maar met de gemeente communiceren over de aanbesteding. Maar dat schending van deze regel automatisch uitsluiting tot gevolg heeft, staat daar niet in. Het is in strijd met het aanbestedingsrecht om dan toch tot diskwalificatie over te gaan, oordeelt kortgedingrechter Tom Geerdes.

Hij wijst erop dat veel van wat Ex en Maas hebben besproken, terug is te vinden in het pakket eisen dat alle deelnemers aan de ontwerpwedstrijd vooraf hadden ontvangen. De rechter haalt hierbij verslagen aan die de museumdirecteur en de architect later op verzoek van de gemeente hebben gemaakt.

MVRDV had de competitie gewonnen dankzij een hoge score op het onderdeel 'Gesprek en Presentatie'. Dat kwam natuurlijk door het onderonsje tussen Ex en Maas, zo had de gemeente betoogd. Maar de beoordelingscommissie meende dat MVRDV het best in zou zijn om een goed team te vormen, constateert Geerdes. Uit de verslagen van Ex en Maas blijkt niet 'dat (de samenstelling) van het team onderwerp van gesprek is geweest', schrijft de rechter. Voor hem is onvoldoende aannemelijk geworden dat de mededinging is vervalst.

De gemeente Rotterdam legt zich bij die uitspraak neer. 'We zijn blij dat er duidelijkheid is', zegt Petra Verspui, directeur vastgoed van de dienst Stadsontwikkeling. 'Het ging ons erom dat we een eerlijke wedstrijd organiseren.' Bij MVRDV ging na de uitspraak de champagnefles open. 'Voor ons is het een pak van ons hart. We willen graag met de gemeente verder, no hard feelings', aldus een woordvoerder.

Het is nu wachten of de als tweede geëindigde deelnemer, een samenwerkingsverband onder leiding van architect Maurice Nio, nog in het geweer komt tegen de uitspraak.

undefined

Meer over