Winkels halen Duits rundvlees uit schappen

Een groot aantal supermarkten is nog vrijdagavond, in opdracht van de Keuringsdienst van Waren, begonnen met de verwijdering van rundvleeswaren van Duitse herkomst....

De Keuringsdienst reageerde met de actie op een waarschuwing van het ministerie van Volksgezondheid om geen Duits rundvlees meer te nuttigen. Het ministerie raadde de consument aan geen Frankfurter worst, knakworst, leverkaas, Duitse salami, bratwursten en bloedworsten meer te eten en de producten terug te brengen naar de winkels.

Het CDA en de VVD vinden dat het ministerie gisteravond niet ver genoeg is gegaan met alleen de waarschuwing om geen Duits rundvlees meer te eten. Zij vinden dat het ministerie de opdracht had moeten geven onmiddellijk alle verdachte vleeswaren uit de winkels te verwijderen, zoals ook in Duitsland en in België is gebeurd.

'Zo'n maatregel was voor de consument helderder geweest', aldus CDA-Kamerlid Atsma. 'Bovendien had ik na de donderdag in Duitsland afgekondigde maatregelen vrijdagmorgen al een helder signaal van het kabinet verwacht.' Atsma vindt het advies aan de Nederlandse consument 'typerend voor de aarzelende houding die het kabinet tot nu toe steeds tegenover het BSE-probleem heeft aangenomen'.

Aanleiding voor de waarschuwing van het ministerie was een verklaring van de Duitse minister van Volksgezondheid. Hij heeft het vlees, na crisisberaad tussen de Duitse regering en de vleesverwerkende industrie, ongeschikt verklaard voor menselijke consumptie, omdat het mogelijk besmet is met BSE.

Duitse producten zijn te herkennen aan een ovaal omrande hoofdletter D, een bedrijfsnummer en de letters EWG. Het gaat om vleeswaren die zijn gemaakt voor 1 oktober. Toen begonnen de Duitsers met het testen van vlees op BSE. Het Nederlandse ministerie heeft de detailhandel verzocht verdacht vlees uit de schappen te halen.

Eurocommissaris Byrne heeft Duitsland gisteren opgeroepen te stoppen met de export van rundvlees. Duitsland haalt ook zelf het vlees uit de schappen. Nederland importeerde vorig jaar 62 duizend ton Duits rundvlees, de helft van de totale import uit EU-landen.

Meer over