Satire

Winkelier bedreigt zwarte overvaller met bellen politie

Een Amerikaanse winkelier moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden vanwege de doodsbedreiging van een zwarte overvaller. De 41-jarige drogist Kevin Green zou gedreigd hebben de politie te bellen.

De gevolgen van een overvalmelding moeten niet worden onderschat.Beeld Colourbox

Het incident vond in oktober vorig jaar plaats in Montgomery, Alabama. Het slachtoffer, een 22-jarige zwarte man, liep toen met een geladen pistool de winkel van Green binnen. Toen hij met de inhoud van de kassa naar buiten liep, riep de drogist hem volgens ooggetuigen na dat hij de 'cops' erbij zou halen.

Het slachtoffer is volgens zijn advocaat ernstig getraumatiseerd geraakt door het dreigement: 'Mijn cliënt heeft waarschijnlijk jarenlang therapie nodig. Sinds de doodsbedreiging heeft hij geen overval meer durven plegen. Hij is daardoor ook nog eens in financiële problemen geraakt.'

Bredere problematiek

Het incident met Kevin Green is niet het eerste geval waarbij wordt gedreigd met het bellen van de politie. Er is sprake van een bredere problematiek, waarbij niet alleen winkeliers, maar ook willekeurige mensen op straat zeggen de politie te zullen bellen. Het gevolg is dat niet alleen zwarte overvallers, maar iedereen die over straat loopt op elk moment bedreigd kan worden met de politie.

Het blijft niet altijd bij dreigen. In de laatste jaren werd steeds vaker daadwerkelijk de politie gebeld, vaak met fatale afloop. En daar houdt de problematiek niet op. In veel van de gevallen worden de mensen die de politie hebben gebeld vrijgesproken. De jury laat de mensen die overvallers met de dood bedreigen vaak vrijuit gaan.

De rechtszaak tegen Green dient woensdag. De drogist kan daar zelf niet bij zijn, omdat hij in het ziekenhuis herstelt van de schotwonden die hij bij zijn arrestatie opliep.

Meer over