'Windkracht-0 volstaat al om te vliegeren'

Stephen Versteegh neemt dit weekeinde deel aan het Vliegfestival Scheveningen. Hij legt uit hoe je in wedstrijden het verschil kunt maken.

Rob Gollin
null Beeld Jérôme Schlomoff
Beeld Jérôme Schlomoff

'Mijn liefde voor het vliegeren dank ik aan mijn vader. Hij komt uit Indonesië, daar is het volkssport nummer-1. Als het weer het toeliet, was hij meteen in de weer met bamboestokjes en vloeipapier.

'Het is moeilijk vliegeraars onder één noemer te brengen. Je hebt geitenwollensokkentypes die geduldig aan houten stokjes zitten te schuren, maar ook coole dudes die kitesurfen of kitebuggyen. Het zijn de sportvliegers die het meest met hun materiaal bezig zijn. Het gaat erom dat je wat wij noemen routines kunt laten zien. Eerst zijn er de verplichte figuren, rondjes of vierkanten bijvoorbeeld. In het freestylen moet je bewijzen dat je volledige controle hebt. De bewegingen zijn agressiever, je maakt bijnalandingen of laat de kite zelfs de grond raken. Tot slot vlieger je op zelf gekozen muziek. Zelfs neem ik meestal klassiek. Daarin wisselen rustige passages en bombast elkaar af, dat geeft veel variatie. Ik vlieger nu op een opera van Verdi.

'De vorm ligt vast: een driehoek, met nog geen anderhalve vierkante meter aan doek. Het belangrijkst is het creëren van stijfheid. Dan reageert de vlieger direct op de bewegingen die ik maak met mijn polsen en armen. Voor het doek gebruik ik spinnaker polyester. Dat is lichter en er zit minder rek in dan de nylonvariant. De stokken zijn van koolstof. Daarbinnen heb je veel verschillen. Hoeveel laagjes zijn er aangebracht? Wat is de verhouding tussen hars en vezels? Gebruik je dikkere buizen, taps toelopende? Het is maar waar je naar zoekt: draagkracht, reactiesnelheid, gewichtsbesparing.

Stephen Versteegh Beeld Jérôme Schlomoff
Stephen VersteeghBeeld Jérôme Schlomoff

Stephen Versteegh

Stephen Versteegh (1973, Harderwijk) studeerde industrieel ontwerpen aan de TU Delft en is binnenhuisarchitect. Hij is voormalig Europees kampioen tweelijns wedstrijdvliegeren. Vorig jaar haalde hij in Duinkerken op het EK zilver in zowel de tweelijns- als vierlijnsklasse. Hij is 17-voudig Nederlands kampioen. Hij ontwerpt zelf vliegers en organiseert vliegerevenementen.

'De lijnen zijn van kunststofvezel, Dyneema of Spectra, extra licht, extra sterk. Ik vlieg met twee of vier lijnen. Het is helemaal niet erg als de boel eens in de war raakt. Door een speciale coating zijn ze superglad. Je moet wel oppassen met voorbijgangers. Als die een lijn raken, kunnen ze zo een brandwond oplopen, zo groot kan de wrijving zijn.

'Wat het vinden van de ideale samenstelling zo moeilijk maakt, is dat je je vlieger telkens moet aanpassen aan de omstandigheden. Als het bijvoorbeeld hard waait, gebruik ik panelen van gaas in het doek. Dat bepaal ik per halve windkracht.

'Maar bij windkracht-7 houdt het wel op. Vaak wordt gedacht dat het behoorlijk moet waaien om te kunnen vliegeren. Maar windkracht-0 volstaat al. Dan heb je een vlieger nodig die minder weegt dan 100 gram en heel dunne lijntjes, net garen. Maar hij gaat de lucht in.'

vliegerfeestscheveningen.nl

null Beeld Jérôme Schlomoff
Beeld Jérôme Schlomoff
Meer over