Wind in rug voor junioren

Als de Nederlandse jeugdteams op 24 juli naar het WK in het Chinese Taicang vertrekken, is het eerste doel de voorronde te overleven. Voor de junioren was een klassering bij de eerste acht van twintig landen, na een volledige Round Robin, vereist voor een plaats in de kwartfinale.

Na een dubbelrondige competitie van tien landen in het WK-girls ging de top-vier door naar de halve finale. Beide Nederlandse teams imponeerden alles en iedereen. Ogenschijnlijk moeiteloze zeges tegen op papier sterke tegenstanders en overwinningen met maximale cijfers tegen 'kleine' bridgelanden. Na vier van zes dagen kwalificatie waren zowel de meisjes als de junioren zeker van een plaats in de knock-out.

De tropische hitte en de lange speeldagen vergden veel van de jonge spelers en speelsters Topsport, topbridge, is hard en je wordt afgerekend op het resultaat in de finale. De eerste hindernis, de kwartfinale, werd door de junioren met succes genomen met een soepele zege op Singapore. Soms hadden de junioren zoals in diagram 1 de wind in de rug.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--paspas

1¿2¿dbl4¿

pas5¿pas5¿

pas5¿pas6¿

paspaspas-

Berend van de Bos had als noord een formidabele hand (2¿=5¿+¿) die nog sterker werd nadat zuid naar 4¿ was gesprongen. Zuid was na de slempoging met 5¿ niet meer te stuiten.

West kwam tegen 6¿ uit met ruiten voor ¿A in zuid. De leider, Joris van Lankveld, deblokkeerde ¿A, stak over naar ¿A en troefde een harten. Met een ingetroefde klaveren naar de dummy en ¿V. Oost trapte erin en troefde voor met ¿8, door zuid met ¿B overgetroefd. Weer met een ingetroefde klaveren naar noord en nog een harten getroefd, bij west ¿H.

Een derde klaveren introever en ¿H voor ¿A in west. Ruiten getroefd met ¿10 en met ¿V de laatste troef van oost opgehaald. De twee harten in de dummy waren vrij voor +1.430. De tegenspelers lieten twee kansen onbenut.

West kon uitkomen met ¿A om ¿H1086 te beschermen. De leider heeft dan in zuid te weinig troeven om de harten vrij te krijgen. Maar ook oost hielp mee door ¿V in te troeven. Doet oost dit niet, dan wordt de dummy uiteindelijk troefkort en maakt oost een troefslag.

In diagram 2 maakte een strafdoublet de junior niet aan het schrikken.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

4¿4¿dblpas

paspas--

4¿-gedoubleerd levert twee down en 300 op. Noord, Chris Westerbeek, koos voor de manche in harten. 4¿ leek vanwege de vijfkaart troef in oost een te lastige opgave. Zuid, Ernst Wackwitz, toonde aan dat dit niet zo was. West kwam tegen 4¿-gedoubleerd uit met een kleine schoppen.

Het 4¿-bod, de lengte schoppen in west plus het doublet van oost wezen sterk naar een slechte verdeling van de troeven.

Na ¿H direct ¿H gespeeld voor ¿A in oost die schoppen vervolgde voor ¿A. ¿V en ruiten naar ¿B. Op ¿9 verdween de verliezende schoppen van zuid. Oost maakte twee troefslagen, maar met ¿H voor ¿AV had de leider tien slagen en +590.

undefined

Meer over