Winaar Iron Man gaat drie keer door de hel

Duitse triatleten hebben zaterdag de Iron Man Hawaii gedomineerd. Thomas Hellriegel won, voor twee landgenoten. De Nederlander Frank Heldoorn eindigde als tiende, op 16.43 van de winnaar....

SID

SID

KAILUA KONA

Hellriegel, de laatste twee jaar tweede, trotseerde als beste de zware omstandigheden. Hij zwom door de ruwe zee, liep en fietste bij een temperatuur van 35 graden Celsius en een harde wind langs de lava-velden. 'Ik ben drie keer door de hel gegaan', zei de Duitser, die na 8 uur, 33 minuten en één seconde finishte. Op ruim zes minuten kwam Jürgen Zack als tweede over de eindstreep, Lothar Leder een minuutje later als derde.

Volgens de 26-jarige Hellriegel is de Iron Man triathlon op het Amerikaanse eiland in de Stille Zuidzee een onderneming voor gekken. 'Of in ieder geval voor masochisten. Dit was de zwaarste wedstrijd, die ik ooit heb volbracht. Er is een droom voor mij in vervulling gegaan', zo kon de winnaar nog net uitbrengen. Dat hij een half uur boven het parkoersrecord eindigde, kon hem niet deren.

Bij de vrouwen legde de Amerikaanse Heather Fuhr de 3900 meter zwemmen, 180,2 km fietsen en 42,2 kilometer lopen als snelste af. Zij eindigde in 9.31.43. De Canadese Lori Bowden liep tien minuten achterstand op.

Meer over